Una dintre cele mai importante îmbunătăţiri ale reţelelor 5G faţă de reţelele 4G este latenţa scăzută, foarte apropiată de cea prin cablu. Aşadar, folosind echipamente medicale avansate conectate la un sistem de reţea 5G, un chirurg chinez a putut realiza o operaţie de test de la distanţă, scrie go4it.
În experiment a fost folosit un animal de laborator pe care a fost realizată o operaţie la ficat, organul putând fi scos cu succes fără incidente neprevăzute. Medicul a folosit două braţe robotice de control, conectate la alte două braţe robotice aflate în sala de operaţii, de care erau ataşate de instrumentele necesare operaţiei (bisturiu şi o clemă).
Cel mai impresionant lucru este faptul că distanţa dintre laboratorul în care medicul realiza operaţia şi sala de operaţii era de 30 de kilometri, iar latenţa dintre mişcările sale şi acţiunea braţelor mecanice era de doar 100 milisecunde. Chiar dacă nu este vorba despre o mişcare în timp real, timpul foarte mic de răspuns asigură reacţii rapide în cazul unei probleme.
Miza este ca operaţiile de la distanţă prin intermediul reţelelor 5G să poată fi realizate în viitor şi pe oameni, medicii cu renume din spitalele mari putând opera de la distanţă şi alţi pacienţi care nu au timpul sau posibilitatea de a se deplasa, putând salva astfel nenumărate vieţi.