Există multe tipuri de bacterii capabile să producă electricitate, dar unele sunt mai bune decât altele. Problema cu acestea este că pot fi dificil şi costisitor de crescut în laboratoare, încetinind capacitatea de a dezvolta noi tehnologii cu ajutorul acestora. O nouă tehnică dezvoltată de inginerii de la MIT face ca sortarea şi identificarea bacteriilor mai facile şi disponibile pentru aplicaţiile tehnologice, scrie Futurism.
Microorganismele produc electroni în celulele lor pe care îi eliberează prin canale mici din membranele celulare într-un proces numit transferul extracelular de electroni (TEE). Procesele actuale pentru identificarea capacităţilor de producere a electricităţii în bacterii implică măsurarea activităţii proteinelor TEE, dar acesta este un demers dificil.
Cercetătorii folosesc un proces numit dielectroforeză pentru a separa două tipuri de bacterii bazate pe proprietăţi electrice. Folosesc acest proces pentru a diferenţia tipuri diferite de celule, precum celule de broască şi celule de pasăre. Dar studiul cercetătorilor de la MIT a separat celulele în funcţie de o diferenţă mai relevantă: capacitatea de a produce electricitate. Prin aplicare de mici voltaje la bacterii în canalele microfluidice, echipa a putut separa şi măsura diferitele tipuri de celule.
Prin notarea voltajului necesar pentru a manipula bacteria şi înregistra dimensiunea celulelor, cercetătorii au putut calcula uşurinţa cu care microorganismele produc electricitate şi cantitatea energiei produse.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
A fost creat bandajul care generează electricitate şi grăbeşte vindecarea
Insula ce îşi produce singură energia electrică cu ajutorul unor culturi locale
Inginerii de la MIT au construit un dispozitiv care generează electricitate din aer