„Observaţiile noastre arată că un magnetar poate emite semnale cu multe caracteristici similare ca cele văzute în unele FRB-uri”, a precizat Aaron Pearlman de la Caltech, care a prezentat rezultatele la simpozionul organizat de American Astronomical Society. „De asemenea, alţi astronomi au propus că magnetarii de lângă găuri negre se pot afla la baza FRB-urilor, dar este nevoie de mai multe studii pentru a confirma aceste suspiciuni”, adaugă acesta.
Echipa de cercetare a fost condusă de Walid Majid, asociat al Caltech şi cercetător la JPL şi de Tom Prince, profesor de fizică la Caltech, scrie Phys.
Echipa a analizat magnetarul PSR J1745-2900, localizat în centrul galactic al Căii Lactee, folosind cele mai mari antene ale Deep Space Network a NASA din Australia. PSR J1745-2900 a fost văzut iniţial de telescopul Swift X-ray, iar mai târziu s-a aflat că este magnetar cu ajutorul NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array).
„PSR J1745-2900 este un obiect uimitor. Este un magnetar fascinant, dar este folosit şi pentru analizarea condiţiilor din apropierea găurii negre supermasive a Căii Lactee”, a precizat Fiona Harrison, conducătoarea echipei de cercetare de la NuSTAR. „Este interesant că poate exista o legătură între PSR J1745-2900 şi enigmaticele FRB-uri”, a adăugat cercetătoarea.
Magnetarii formează un subtip rar de grupuri de obiecte numite pulsari. Aceştia, la rândul lor, aparţin unei clase de stele moarte rotatie cunoscute drept stele neutronice. Se crede că magnetarii sunt pulsari tineri care se rotesc mai lent decât pulsarii obişnuiţi şi care au câmpuri magnetice mai puternice.
Magnetarul PSR J1745-2900 este cel mai apropiat pulsar de gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei, separat de aceasta de o distanţă de doar 0,3 ani lumină, fiind singurul pulsar cunoscut ca fiind legat gravitaţional de gaura neagră şi de mediul înconjurător.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: