Telescopul CHIME (Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment) din British Columbia a detectat 13 impulsuri sau FRB-uri (fast radio burst – impulsuri radio rapide) în iulie şi august 2018, conform unui studiu publicat în Nature.
Descoperirea a fost anunţată recent de Deborah Good, astronom la University of British Columbia din Vancouver, la o întâlnire a American Astronomical Society din Washington, potrivit Fox News.
„Iată! Vedem FRB-uri”, a spus aceasta despre impulsurile cosmice, care rămân un mister pentru astronomi. Înainte să fie observate cele din vara trecută, echipa susţine că a mai găsit încă 50-60 de exemple de FRB-uri.
Good a precizat că „dacă am fi avut 1.000 de exemple, am fi putut spune mai multe despre natura FRB-urilor”.
În lucrare, cercetătorii susţin că „acestea reprezintă a două situaţie în care FRB-urile se repetă, adică impulsurile radio reapar în acelaşi punct pe cer”. Primele FRB-uri care se repetă au fost detectate în 2012.
„Acest lucru înseamnă că există un fel de material dens precum un vestigiu al unei supernove sau în apropierea unei găuri negre din centrul galaxiei”, a precizat Cherry Ng, cercetătoare la University of Toronto. „Dar trebuie să fie un loc special pentru a ne furniza aceste semnale”, a adăugat aceasta.
„Până acum, a existat o singură situaţie de FRB-uri repetitive”, a declarat Ingrid Stairs, de asemenea un membru al echipei CHIME. „Ştiind acum că mai există şi alt caz, sugerează că pot exista mai multe în Univers, iar cu mai multe semnale repetitive şi mai multe surse disponibile pentru cercetări, putem înţelege mai bine aceste enigme cosmice – de unde provin şi ce le creează”, a mai precizat Stairs.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un număr record de pulsaţii radio ”extraterestre” a fost detectat de astronomi
Cercetătorii au observat în timp real un semnal radio MISTERIOS provenit din spaţiu
Inteligenţa artificială a detectat 72 de emisii radio ce au origini necunoscute