Modul în care o gamă variată de produse, de la aţa dentară la mobilier, ne afectează sănătatea din cauza chimicalelor conţinute
Studiul, condus de cercetători de la Silent Spring Institute în colaborare cu Public Health Institute din Berkeley, California, a apărut pe 8 ianuarie în Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology.
Compuşii PFAS sunt folosiţi în mai multe produse, inclusiv în împachetarea mâncării de tip fast-food, textile impermeabile şi covoare care nu se pătează. Oamenii pot fi expuşi la aceste substanţe în mod direct prin produsele pe care le folosesc şi prin mâncarea pe care o consumă. De asemenea, pot fi expuşi prin aerul şi praful de interior şi prin apa potabilă contaminată, scrie Medical Xpress.
Compuşii sunt asociaţi cu probleme de sănătate precum cancerul la rinichi şi testicule, afecţiuni ale glandei tiroide, colesterol mărit, greutate mică la naştere, fertilitate scăzută şi efecte nocive asupra sistemului imunitar.
„Utilizarea aţei dentare care conţine PFAS este asociată cu o creştere în organism a acestor substanţe toxice”
În noul studiu, cercetătorii au analizat nivelurile a 11 chimicale PFAS din mostrele de sânge a 178 de femei de vârstă medie participante la proiectul Child Health and Development Studies, un studiu asupra impactului compuşilor chimici şi a altor factori asupra sănătăţii.
Pentru a înţelege modul în care activităţile oamenilor influenţează expunerea la PFAS, cercetătorii au comparat rezultatele analizelor cu rezultate de la interviuri în care s-au urmărit posibilele activităţi care puteau duce la expuneri mai ridicate.
Femeile care foloseau aţa dentară aveau tendinţa de a avea niveluri mai ridicate ale unui tip de PFAS comparativ cu cele care nu foloseau aţa dentară. Pentru a înţelege legătura mai în profunzime, cercetătorii au testat 18 tipuri de aţă dentară (inclusiv 3 produse Glide) pentru prezenţa fluorului – un indiciu pentru existenţa compuşilor PFAS – folosind spectroscopie PIGE (particle-induced gamma-ray emission). Toate cele trei produse Glide au avut rezultat pozitiv pentru fluor, ceea ce este în concordanţă cu alte studii care indică faptul că Glide este fabricat folosind compuşi asemănători teflonului. De asemenea, alte trei produse care nu aparţin Oral-B au PFAS în componenţă.
„Acesta este primul studiu care arată că utilizarea aţei dentare care conţine PFAS este asociată cu o creştere în organism a acestor substanţe toxice”, a precizat Katie Boronow, autoarea principală a studiului de la Silent Spring Institute. „Vestea bună este că, bazându-ne pe aceste descoperiri, consumatorii pot alege aţe care nu conţin PFAS”, a adăugat cercetătoarea.
Alţi factori care au dus la niveluri mai ridicate de PFAS au inclus deţinerea mobilei şi covoarelor care nu se pătează şi a locuirii într-un oraş cu apă potabilă contaminată. De asemenea, femeile care consumau mâncare de tip fast-food, aflate în pachete contaminate, aveau niveluri mai ridicate de PFAS faţă de cele care consumau rar acest tip de mâncare.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un grup de voluntari a băut apă contaminată cu E.coli în numele ştiinţei