Reuşită excepţională! A fost creat primul cip cuantic cu arhitectură tridimensională
Inovaţia a fost descrisă în detaliu în numărul din 7 ianuarie al revistei Nature Nanotechnology.
Echipa de savanţi australieni este prima care a demonstrat fezabilitatea unei arhitecturi care foloseşte qubiţi la scară atomică pentru construirea unui computer cuantic, scrie Phys.
Mai mult, oamenii de ştiinţă au putut alinia diferitele straturi în dispozitivul 3D cu o precizie nanometrică, arătând că pot citi stările qubiţilor doar într-o singură măsurătoare, cu precizie ridicată.
„Arhitectura tridimensională este un progres semnificativ pentru qubiţii atomici în siliciu”, a precizat Michelle Simmons, conducătoarea studiului. „Pentru a nu apărea erori în calculele cuantice – un impediment major în domeniul nostru – am controlat mai mulţi qubiţi în paralel. Singura modalitate de a realiza acest lucru a fost să folosim o structură 3D”, a adăugat cercetătoarea.
Aşadar, în această lucrare, echipa a demonstrat cum se poate construi un al doilea plan de control sau strat deasupra primului strat de qubiţi.
„Este un proces foarte complicat, dar în termeni simpli, am construit primul plan, apoi am optimizat o tehnică pentru a creşte al doilea strat fără să afectăm strucutrile din primul”, a explicat coautorul Joris Keizer de la CQC2T.
De asemenea, straturile au putut fi aliniate cu o precizie nanometrică, în ciuda scepticismului. „Dacă scrii ceva pe primul strat de siliciu, apoi pui al strat de siliciu deasupra, tot vei avea nevoie să identifici locaţia pentru a alinia componentele de pe ambele straturi. Am prezentat o tehnică ce poate ajunge la un aliniament până în 5 nanometri, ceea ce este extraordinar”, a adăugat Keizer.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un diamant versatil poate fi cheia către crearea memoriei cuantice
Celebrul paradox Parrondo a fost aplicat mecanicii cuantice. Ce a ieşit
Un prototip al IBM atinge un nou punct de cotitură în crearea calculatorului cuantic