CSÎD: Ce sunt celulele stem, la ce se folosesc, ce boli pot trata şi cum?
Dr. Bogdan Ivănescu: Celulele stem sunt celulele de la care încep să se formeze toate cele peste 200 de tipuri de celule ale organismului uman. Ele pot crea orice tip de ţesut sau organ prezent în corpul nostru.
În practica medicală curentă, ca tratament standard, se folosesc celulele stem hematopoietice. Începând încă din anii 60, peste 1 milion de pacienţi din întreaga lume au beneficiat de transplant cu celule stem hematopoietice.
Peste 80 de boli grave, cu risc letal, pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem; pentru aceste boli, transplantul cu celule stem reprezintă o metodă obişnuită şi normală de tratament. Cele mai frecvent întâlnite sunt bolile hematologice – cancerele de sânge, cum ar fi: diverse tipuri de leucemii, limfom Hodgkin, limfom non-Hodgkin, Mielom Multiplu, boli imunologice, displazii de măduvă hematogenă şi altele.
De la an la an, noi boli care pot fi tratate cu celule stem se adaugă la cele deja existente, iar Medicina Regenerativă (disciplina medicală ce se ocupă cu refacerea ţesuturilor şi organelor lezate) ia amploare la rândul său.
Un exemplu de tratament de Medicina Regenerativă este metoda RIGENERA, recent ajunsă şi în România. RIGENERA este un tratament foarte uşor de aplicat, un transplant autolog şi omolog cu micro-grefe de celule progenitoare specializate, ce tratează leziuni dermatologice, cicatrici, artroze, tendinite, arsuri, picior diabetic şi alte afecţiuni similare din zona dermatologică sau ortopedică.
CSÎD: De unde se recoltează? Care e cea mai bună sursă?
Dr. Bogdan Ivănescu: Recoltarea celulelor stem hematopoietice se poate face fie la naşterea bebeluşului, fie mai târziu, din măduva osoasă a adultului. Recoltarea de celule stem la naştere, din cordonul ombilical, are avantaje incontestabile, pe care viitorii părinţi au început deja să le cunoască şi la noi în ţară. Recoltarea de celule stem la naştere este o metodă nedureroasă, nu afectează în niciun fel mama sau bebeluşul, indiferent de tipul de naştere (naturală sau prin cezariană) şi pot reprezenta o şansă la viaţă atât pentru bebeluşul de la care s-au recoltat, cât şi pentru un alt membru al familiei, compatibil genetic cu proba recoltată.