Persoanele cu o perspectivă politică extremistă ” nu realizează atunci când greşesc”, arată un studiu

21 12. 2018, 09:06

Cercetătorii din cadrul Universităţii din Londra au descoperit că persoanele cu o perspectivă politică extremă tind să se supraestimeze chiar şi atunci când răspund greşit la anumite întrebări.

Conform Independent, cercetătorii nu au testat cunoştinţele politice ale persoanelor. Ei au utilizat un joc simplu în care participanţii trebuiau să estimeze în care imagine din cele prezentate existau mai multe puncte. Studiul a avut ca scop măsurarea „metacogniţiei”, termenul ce defineşte abilitatea unei persoane de a recunoaşte atunci când greşeşte.

Specialiştii au dorit să stabilească dacă credinţele dogmatice ale persoanelor radicaliste au la bază supraestimarea în aceste opinii specifice sau diferenţe mult mai generale din metacogniţie. În cadrul studiului, cercetătorii au cerut persoanelor din 2 grupuri să completeze un chestionar ce măsura credinţele politice şi atitudinea privind perspective diferite. Din aceste chestionare au putut determina persoanele ce se aflau în extrema dreaptă şi în cea stângă. Participanţii au fost rugaţi să completeze o sarcină simplă, în care trebuiau să se uite la două imagini şi să decidă care avea mai multe puncte pe ea.

Participanţii au fost, apoi, întrebaţi cât de încrezători sunt de decizia lor. Cercetătorii au utilizat recompense în bani pentru a-i stimula să-şi aprecieze cu acurateţe decizia.

„Am descoperit că persoanele ce au o credinţă politică mai radicală prezintă o metacogniţie mai slabă decât cei cu o perspectivă mai moderată”, a declarat autorul studiului şi neurologul Steve Fleming.

Pentru a analiza reacţia participanţilor atunci când le erau furnizate informaţii ce infirmau decizia lor, cercertătorii le-au mai prezentat un set de puncte ce i-ar fi ajutat să ia decizia corectă. Persoanele cu o perspectivă moderată şi-a regândit răspunsul final, în timp ce persoanele radicale şi-au menţinut decizia iniţială.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cele două moduri de percepere a realităţii: descoperirea esenţială a ştiinţei

Obezitatea din copilărie poate duce la probleme de cogniţie în timpul şcolii

Funcţiile cognitive ale creierului pot fi îmbunătăţite cu ajutorul unei metode inovative

Hipertensiunea arterială a mamei afectează pe viaţă capacităţile cognitive ale copilului