Cum produce iarba mâţei chimicalele ce „înnebunesc” pisicile

14 12. 2018, 18:00

Efectele remarcabile pe care iarba mâţei sau cătuşnica le au asupra pisicilor sunt binecunoscute. Conform Science Daily, substanţa ce declanşează aceste efecte de extaz la feline se numeşte nepetalactone ce face parte din grupul terpenilor. Această mică moleculă face parte dintr-un lanţ de fenomene necunoscut până acum de chimişti.

Cercetătorii cred că prin înţelegerea mecanismului de producţie a acestor nepetalactone pot recrea modul în care plantele sintetizează alte chimicale precum vinblastina, ce este utilizată în chimioterapie. Acest lucru duce la abilitatea de creare a acestor medicamente mai eficiente şi cu acţiune mai rapidă decât cele din prezent.

De obicei, în alte plante, precum menta, terpenii sunt formaţi de o singură enzimă, dar cercetătorii au descoperit că, în cazul plantei iubite de pisici, terpenii sunt formaţi printr-un proces în două etape. O enzimă activează un compus precursor ce este apoi captat de o altă enzimă ce produce substanţa finală.

Acest proces în doi paşi nu a fost observat până acum, iar cercetătorii se aşteaptă să descopere lucruri asemănătoare în cadrul sintetizării vincristinei şi vinblastinei. De asemenea, în cadrul studiului au mai fost descoperite alte trei enzime cu o activitate neobişnuită.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce cătuşnica le înnebuneşte pe pisici? (VIDEO)

Cum ne poate „înnebuni” pisica pe care o ţinem în casă?

Cercetătorii au aflat modul prin care au fost domesticite pisicile

Un studiu genetic arată modul uimitor în care pisicile au cucerit lumea. Când au apărut în România