Astronomii au găsit dovezi ale existenţei unei suprafeţe bogate în carbon pe planeta pitică Ceres
„Ceres este precum o uzină chimică”, a precizat Simone Marchi de la SwRI, autorul principal al studiului publicat pe 10 decembrie în Nature Astronomy. „Printre corpurile părţii interne a Sistemului Solar, Ceres are o mineralogie unică, care conţine până la 20% carbon în masa suprafeţei. Analiza noastră arată că aceşti compuşi chimici se amestecă cu produsele rezultate în urma interacţiunii apei cu roca, precum argilele”, adaugă cercetătorul.
Se crede că Ceres a apărut acum 4,6 miliarde de ani, chiar la naşterea Sistemului Solar. În trecut, Dawn a scos la iveală prezenţa apei şi a altor substanţe volatile, precum amoniacul. Chimia planetei sugerează că Ceres s-a format într-un mediu rece, probabil în afara orbitei lui Jupiter. O dezorganizare a orbitelor a făcut ca Ceres să fie împinsă spre centrul sistemului, luând locul actual, în centura de asteroizi dintre Marte şi Jupiter, potrivit Phys.
„Cu aceste descoperiri, Ceres a obţinut un rol central în stabilirea originii, evoluţiei şi distribuţiei, compuşilor organici din interiorul Sistemului Solar”, a menţionat Marchi.
De asemenea, noul studiu arată că 50-60% din crusta superioară a lui Ceres are o compoziţie similară cu meteoriţii chondritici cu carbonat. Materialul este compatibil cu contaminarea asteroizilor care au intrat în coliziune cu planeta, o posibilitate susţinută de suprafaţa plină de cratere a planetei pitice.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cercetătorii au descoperit că planeta pitică Ceres are multă apă – VIDEO
A fost descoperit un detaliu interesant cu privire la vulcanismul de pe Ceres
Au fost descoperiţi compuşi organici pe suprafaţa lui Ceres. Ar putea exista viaţă extraterestră
FOTO. Astronomii au aflat un aspect uimitor cu privire la planeta pitică Ceres