Când va fi vizibilă ”Cometa Crăciunului”? Este considerată cea mai luminoasă cometă din 2018
This browser does not support the video element.
De obicei, cometa 46P/Wirtanen se află la o distanţă mult prea mare pentru a fi observată de pe Pământ fără echipamente performante. Conform Science Alert, anul acesta, cometa se va afla la cea mai mică distanţă faţă de planeta noastră din ultimii 70 de ani.
Obiectul va trece la o distanţă de 11,6 milioane de kilometri, practic de 30 de ori distanţa medie dintre Pământ şi Lună. Cometa se va afla în cel mai apropiat punct faţă de planeta noastră pe 17 decembrie. Pe 12 decembrie, cometa a ajuns în cel mai apropiat punct de Soare sau perihelion, moment în care a avut luminozitate maximă.
Cometa 46P/Wirtanen a fost descoperită în ianuarie 1948 de către astronomul american Carl Wirtanen, fiind doar una dintre cometele ce sunt uneori vizibile cu ochiul liber. Dacă vremea va fi favorabilă în acea perioadă, cometa va putea fi vizibilă şi cu ochiul liber, în caz contrar va fi necesar un binoclu.
Coada cometei nu este îndreptată către Pământ, aşadar în mare parte nu va fi vizibilă. Precum alte comete, şi aceasta va avea o strălucire verzuie, din cauza faptului că norul de particule din jurul nucleului conţine carbon diatomic şi „cyanogen”.
Cometa şi-ar putea schimba poziţia în decursul serii, aşadar puteţi urmări poziţia exactă a acesteia prin intermediul acestei hărţi interactive.
Punctul maxim va fi vizibil pe teritoriul României în noaptea de 15-16 decembrie.
În Capitală, va fi vizibilă seara, după ora 17:52, la un punct de 30° deasupra orizontului, în zona estică. Cel mai înalt punct va fi atins la 22:19, când cometa se va afla la 66° deasupra orizontului, în zona sudică. Va continua să fie vizibilă până la 04:05 când va ajunge la 17° deasupra orizontului, în zona vestică.
Locuitorii din Cluj-Napoca vor observa apariţia cometei la ora 17:57 la 29° deasupra liniei estice a orizontului, punctul maxim va fi atins la 22:29, când va ajunge la 64° deasupra liniei sudice a orizontului. Va putea fi observată până la ora 04:18, când va ajunge la 17° deasupra orizontului, în zona vestică.
În Iaşi, spectacolul de pe cer va începe la 17:40, când cometa se va afla la 29° deasupra liniei estice a orizontului, la ora 22:13, când va ajunge la 64° deasupra liniei sudice a orizontului. Va putea fi observată până la 04:03, când va ajunge la 17° deasupra orizontului, în zona vestică.
La Constanţa va fi vizibilă de la 17:42, moment în care cometa se va afla la 30° deasupra liniei estice a orizontului. Punctul maxim va fi atins la 22:09, când va ajunge la 67° deasupra liniei sudice a orizontului. Spectacolul se încheie la 03:55, când cometa va ajunge la 17° deasupra orizontului, în zona vestică..
În Timişoara, cometa va fi vizibilă de la ora 18:08, când se va afla la 29° deasupra liniei estice a orizontului, va atinge punctul maxim la 22:39, când se va afla la 65° deasupra liniei sudice a orizontului. Fenomenul se încheie la 04:26, când va ajunge la 17° deasupra orizontului în zona vestică.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cometa Halley a fost observata pentru prima oara de filosofii Antichitatii