Cercetătorii au adunat informaţii privind sănătatea şi stilul de viaţă, inclusiv date despre programul de somn a 116. 632 de persoane din 21 de ţări. Conform NY Times, pe o perioadă de opt ani în care au realizat observaţii, specialiştii au înregistrat 4.381 morţi şi 4.365 de probleme cardiovasculare majore.
Studiul publicat în cadrul Jurnalul pentru Sănătate European a arătat că, în comparaţie cu persoanele ce dorm şase-opt ore pe noapte, cei ce dorm opt-nouă ore prezintă un risc cu 5% mai crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare sau chiar de mortalitate. Persoanele ce dormeau 10 ore aveau un risc mai crescut cu 17% şi cei ce dormeau mai mult de 10 ore prezentau un risc cu 41% mai crescut.
De asemenea, cercetătorii au descoperit un risc cu 9% mai crescut la persoanele ce dorm mai puţin de şase ore, dar diferenţa nu a fost, statistic, semnificativă. Un alt obicei, cel al somnului din timpul zilei, creşte riscul apariţiei problemelor cardiovasculare. Fenomenul a fost observat doar la persoanele care dormeau mai mult de şase ore pe noapte.
Cercetătorii au luat în considerare factori precum indicele de masă corporală, activitatea fizică, afecţiuni precum diabetul, depresia, fumatul, consumul de alcool.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cinci mituri despre somn, contrazise de ştiinţă
5 mituri despre somn despre care ar trebui să afli adevărul