Cercetătorii au depăşit o barieră cheie în domeniul fuziunii nucleare. ”Suntem aici să comercializăm energia nucleară”

04 12. 2018, 09:18

Savanţii de la Atomic Energy Authority din Marea Britanie au dezvoltat un nou sistem de ventilare/eşapament, care direcţionează plasma pe o cale mai lungă prin tokamak pentru a se răci, scrie Futurism.

Apoi, plasma mai rece va intra în contact cu un „zid de sacrificiu”, care va fi înlocuit la câţiva ani.

Cercetătorii speră ca noul sistem de răcire să fie folosit la reactorul experimental ITER din Franţa. Echipa internaţională care lucrează la acest proiect speră ca reactorul să fie funcţional în 2025 şi să fie primul care să producă energie netă (mai multă energie produsă decât consumată).

„Suntem aici pentru a comercializa energia de fuziune nucleară”, a precizat directorul executiv al Atomic Energy Authority, Ian Chapman. „Fuziunea oferă acest potenţial enorm. Nu există deşeu radioactiv care persistă, combustibilul este inepuizabil şi nu există emisii de carbon. Sună perfect, dar este foarte dificil de realizat”, a mai adăugat acesta.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Fuziunea nucleară va fi accesibilă în doar un deceniu

Un nou record pentru fuziunea nucleară a fost atins de steleratorul Wendelstein 7-X de la Max Planck

Încă o inovaţie a reactoarelor de fuziune nucleară: cercetătorii au elaborat o metodă prin care să elimine căldura în exces

Tot mai aproape de energia verde nelimitată. ”Soarele artificial” al Chinei este acum suficient de fierbinte pentru fuziunea nucleară