Premieră! ADN-ul mitocondrial poate fi transmis şi de la tată la copil
Un nou studiu condus de către geneticianul Taosheng Huang, din cadrul Centrului Medical pentru Copii din Cincinnati, arată că ADN-ul mitocondrial uman poate fi moştenit şi de la partea paternă. Conform Science Alert, rezultatul uimitor a fost descoperit în urma tratării unui copil în vârstă de patru ani.
Copilul ce prezenta simptome de oboseală şi dureri musculare a fost evaluat de medici şi testat pentru descoperirea afecţiunilor mitocondriale. Atunci când Huang a analizat testele şi le-a reevaluat, nu a reuşit să înţeleagă informaţiile descoperite. „Este imposibil”, a afirmat Huang.
Motivul uimirii lui Huang avea la bază descoperirea heteroplasmiei în cadrul ADN-ului mitocondrial al băiatului, ce avea la bază informaţii genetice moştenite atât de la mamă, cât şi de la tată. Deşi există dovezi ale transmiterii ADN-ului mitocondrial patern la alte specii, existenţa fenomenului a fost intens dezbătută de specialişti, dar nu a fost niciodată demonstrată, până acum. „Descoperirea schimbă tot domeniul de bază al geneticii”, a declarat Trevor Brach din cadrul Universităţii Washington, ce nu a fost implicat în studiu.
Atunci când sora băiatului a prezentat semne ale aceleaşi heteroplasmii, Huang şi echipa sa au analizat ADN-ul mitocondrial al părinţilor mamei şi au descoperit că femeia a moştenit informaţii genetice în procent de 60% de la mamă şi 40% de la tată.
„Rezultatele noastre sugerează că deşi mama transmite cea mai mare informaţii genetice din ADN-ul mitocondrial, există şi cazuri în care ADN-ul mitocondrial poate fi transmis din partea paternă”, au explicat specialiştii în studiu.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Motivul pentru care cea mai mare parte a materialului genetic se transmite pe linie maternă