Metodă revoluţionară de tratare a apei care poate elimina nitratul. Ca în multe alte cazuri, inspiraţia a fost natura

03 12. 2018, 00:00

Studiul, o colaborare între laboratoarele Menachem Elimelech de la Yale şi Huazhang Zhao de la Perking University, a inclus o utilizare a unui material nancoagulant pentru a elimina contaminările din apă. Prin înlăturarea acestora, demersul promite îmbunătăţirea semnificativă a metodelor de purificare a apei folosite în prezent. Rezultatele au fost publicate pe 26 noiembrie în Nature Nanotechnology, potrivit Phys.

Când au adăugat apă, coagulanţii convenţionali precum sulfatul de aluminiu şi alte săruri metalice au înlăturat particulele mai mari din apă prin determinarea acestora să se grupeze şi să se depună. Dar aceştia nu înlătură particulele mai mici dizolvate în apă. Folosirea mai multor tehnologii care să abordeze această problemă este costisitoare, de aceea, crearea unei metode eficiente şi uşor de utilizat este imperativă.

Echipa de cercetare a sintetizat un nou nanocoagulant care este diferit de cei convenţionali în ceea ce priveşte structura, performanţa şi comportamentul. Acesta este capabil să înlăture atât particulele mari, cât şi cele mici.

„Comportamentul nanocoagulantului este controlat de structura sa. În anumite condiţii, acesta menţine o structură care permite stocarea în timp”, scrie Ryan DuChanois, un membru al echipei de cercetare de la Elimelech.

Actinia este o creatură cu corpul sferic care are tentacule care se retrag în momentele de pauză şi se extind atunci când îşi prind prada. Având acest prădător marin ca model, cercetătorii au sintetizat coagulantul, folosind componente organice şi anorganice pentru a imita structura organismului.

Nanocoagulantul prinde particulele mari, iar corpul expus poate capta particulele mici. Înlătură multe tipuri de particule contaminante, de la micropoluanţi la particule mai mari, dintre care multe scapă metodelor convenţionale, putând pune în pericol sănătatea publică.

„Abilitatea de a elimina nitratul a fost surprinzătoare, întrucât coagulanţii tradiţionali au o rată neglijabilă de eliminare a nitraţilor”, a precizat Roberto C. Goizueta de la Elimelech.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Savanţii au găsit o nouă proprietate a apei care poate schimba modul în care va fi studiată

O nouă tehnică simplă de purificare a apei poate salva vieţile a zeci de mii de oameni în fiecare an

Un filtru care transformă apa marină în apă dulce a fost îmbunătăţit şi poate rezolva criza lipsei apei potabile

Cercetătorii au descoperit o proprietate a apei pe care nu o pot explica