Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit că „pofta” de nestăpânit a tumorilor pentru glucoză ce alimentează creşterea lor rapidă poate fi utilizată în defavoarea lor prin administrarea unui alt tip de zahar, manoza, ce nu poate fi procesat atât de uşor.
Independent scrie că testele clinice realizate pe şoarecii cu tumori pancreatice, pulmonare sau ale pielii au arătat că manoza încetineşte semnificativ tumorile fără alte efecte secundare. În cadrul studiului, şoarecii ce au primit manoză au prezentat o reducţie a mărimii tumorilor şi creşterea speranţei de viaţă, atunci când este combinat cu medicamentul doxorubicină.
Momentan nu este clar dacă are aceleaşi efecte şi asupra tipurilor de cancer prezente la oameni, iar cercetătorii au declarat că speră să înceapă testele clinice pe oameni cât mai repede posibil. Acest proces va necesita o detectare precisă a cantităţii de manoză necesară pentru ca celulele sănătoase să nu fie afectate.
Specialiştii speră ca noua descoperire să ajungă o variantă mai ieftină a chimioterapiei clasice. „Tumorile au nevoie de o cantitate mare de glucoză pentru a se hrăni, aşadar limitarea ei încetineşte progresia cancerului. Problema este că ţesuturile normale au nevoie de glucoză, aşadar nu o putem îndepărta complet din organism”, a declarat profesorul Kevin Ryan, principalul autor al studiului din cadrul Institutului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie.
„În cadrul studiului am descoperit o doză a manozei ce poate bloca suficientă glucoză pentru încetinirea creşterii tumorale la şoareci, dar nu atât de redusă pentru ca ţesuturile normale să fie afectate. Aceasta este o cercetare preliminară, dar sperăm ca prin descoperirea acestui echilibru perfect, în viitor manoza va oferi persoanelor afectate de cancer o variantă de înjumătăţire a chimioterapiei fără ca sănătatea lor să fie afectată”, a adăugat el.
Manoza se găseşte în merişoare sau afine roşii şi în alte fructe şi este disponibilă în majoritatea magazinelor cu suplimente alimentare. Manoza este administrată deseori pentru perioade scurte de timp pentru tratarea cistitei, însă există puţine informaţii privind efectele sale pe termen lung
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Fructele de merişor contribuie la combaterea unui anumit tip de cancer
Factorii care provoacă apariţia cancerului la copii şi modul în care poate fi depistată boala
Pacienţii ce suferă de cancer şi apelează la homeopatie riscă să moară de două ori mai repede
Un nou tip de ”test de sânge” ar putea detecta cancerul. Cum funcţionează firul magnetizat