Echipa de cercetători a folosit instrumentele de la W. M. Keck Observatory din Maunakea, Hawaii, pentru a confirma existenţa apei în atmosfera planetei, dar şi pentru a confirma lipsa metanului, scrie Science Daily.
Noul caz arată eficienţa combinării spectroscopiei de rezoluţie ridicată cu o tehnologie numită optică adaptativă, care corectează efectele de înceţoşare ale atmosferei terestre.
„Acest tip de tehnologie este exact ceea ce dorim să folosim în viitor pentru a ne uita după semne de viaţă pe o planetă asemănătoare Pământului. Nu suntem încă acolo, dar mergem în acea direcţie”, a precizat Dimitri Mawet, membru al echipei de cercetare de la Caltech şi JPL.
Mawet este coautorul noii lucrări publicate pe 20 noiembrie în Astrophysical Journal. Autorul principal este Ji Wang de la Ohio State University.
Următorul pas este realizarea aceluiaşi lucru dar pentru o planetă mai mică şi mai apropiată de steaua sa. Cu cât o planetă este mai aproape de stea şi cu cât este mai mică, cu atât este mai dificil de observat.
În ultimă instanţă, miza este de a căuta compuşi chimici din atmosferele planetelor similare Terrei care orbitează în „zona locuibilă” a stelei.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Exoplanetele ce conţin apă cresc şansele descoperirii vieţii extraterestre
Descoperire unică în astronomie: exoplaneta cu atmosferă de metale grele
În premieră, astronomii au detectat prima Lună din afara Sistemului Solar