Un nou model poate opri epidemiile prin prezicerea virusurilor care pot deveni transmisibile de la om la om
Studiul, publicat recent în PLOS ONE, a identificat mai multe virusuri care nu au fost încă răspândite printre oameni dar care au acest potenţial, sugerând ţinte posibile pentru monitorizarea bolilor, scrie Phys.
„Când avem noi patogeni pe care îi considerăm noi boli umane, o mare parte din timp, aceştia s-au răspândit printre animale”, a precizat John Drake, unul dintre cercetătorii de la University of Georgia. „Ca ecologi, ne face să ne gândim că trebuie să fie ceva cu privire la modul în care paraziţii şi patogenii interacţionează cu gazda lor sau cum mediul care oferă oportunitatea pentru acest proces”, a adăugat acesta.
Pentru a înţelege aceste interacţiuni, Drake şi echipa sa au realizat cea mai completă listă de virusuri cunoscute pentru infectarea oamenilor, alături de caracteristicile biologice ale acestora.
„Am dorit să identificăm trăsăturile virusurilor care sunt asociate cu transmisibilitatea între oameni”, a precizat Joseph Walter, autorul principal al studiului.
Capacitatea de a prezice care virusuri sunt capabile să se răspândească printre oameni şi, deci, să aibă potenţialul de a cauza epidemii umane, are implicaţii practice. „Experţii pot folosi modelul nostru pentru a prioritiza monitorizarea bolilor şi să emită informaţii atunci când există riscul unei epidemii”, a precizat Barbara Han de la Cary Institute of Ecosystem Studies, coautoare a studiului.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Ucigaşii invizibili, cele trei virusuri care pot decima lumea