„Acesta a fost începutul uneia dintre cele mai groaznice perioade în care puteai trăi”, a declarat arheologul Michael McCormick din cadrul Universităţii Harvard. Conform Science Alert, anul nu a fost marcat nici de epidemii, nici de genocide.
Perioada este marcată de apariţia, pe cer, a unui nor misterios ce a blocat lumina solară. Fenomenul a dus la scăderea temperaturilor şi instalarea haosului în întreaga lume din cauza secetei, distrugerii culturilor, ninsorile din China ce au avut loc vara şi foametei.
Specialiştii sugerează că fenomenul a fost provocat de o erupţie vulcanică, dovezile acestui lucru fiind descoperite atât în nucleele de gheaţă din Antarctica, cât şi în inelele trunchiurilor copacilor. În prezent, o nouă analiză detaliată a unui nucleu din gheţarul Colle Gnifetti, aflat la graniţa dintre Elveţia şi Italia, adune noi informaţii.
În anul 536 cenuşa vulcanică şi materialele piroclastice s-au amestecat cu stratul de gheaţă, fapt ce indică existenţa unei noi erupţii vulcanice în 540 ce ar fi prelungit catastrofa. Apoi în 541 a apărut ciuma lui Iustinian şi lucrurile s-au înrăutăţit.
Conform analizelor, cercetătorii au observat că din anul 640 a apărut şi un strat de plumb în nucleul de gheaţă. Plumbul era extras şi utilizat pentru fabricarea monedelor. La scurt timp după anul 660, economia a început să-şi revină, fiind necesari aproximativ 100 de ani pentru ca acest lucru să aibă loc.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Enigma anului 536: ce s-a întâmplat atunci cu Pământul?
Geologii avertizează: unul dintre cei mai mari vulcani din lume este pe cale să erupă
O erupţie apocaliptică care ar putea distruge civilizaţia este mult mai aproape decât se credea ante