Savanţii combină tehnologii pentru a vedea retina într-un detaliu fără precedent
Cercetătorii americani au publicat recent un articol în Communication Biology unde descriu pe larg noua metodă.
„Pentru studierea bolilor, nu există înlocuitor pentru observarea în timp real a interacţiunii dintre celulele vii. Totuşi, tehnologiile convenţionale sunt limitate în capacitatea lor de a prezenta un astfel de detaliu”, a precizat autorul principal al studiului, Johnny Tam.
De obicei, bolile se studiază cu ajutorul biopsiilor (mostrele de ţesut extras) şi a ţesutului postmortem, dar sunt mai puţin potrivite pentru observarea schimbărilor subtile care au loc pe măsură ce o boală progresează odată cu trecerea timpului, scrie Medical Xpress.
Tam şi echipa sa au apelat la optica adaptativă pentru a elimina distorsiunile care apar în urma trecerii luminii prin ochi. Tehnica îmbunătăţeşte rezoluţia sistemelor optice prin utilizarea oglinzilor deformabile şi a algoritmilor pentru a corecta distorsiunile luminii. Tehnica este utilizată la scară largă în telescoapele spaţiale pentru a corecta distorsiunile luminii care trece prin atmosferă şi este utilizată în oftalmologie din mijlocul anilor ’90.
Cercetătorii NEI au combinat optica adaptativă cu angiografia, o tehnica folosită în clinicile oftalmologice care foloseşte un colorant injectabil şi camere pentru a scoate în evidenţă structurile vaselor de sânge şi mişcarea fluidului în aceste structuri.
Într-un studiu observaţional care a inclus 23 de persoane sănătoase, cercetătorii au descoperit că abordarea care foloseşte ambele tehnologii le-a permis să vadă pentru prima dacă o unitate complexă de celule şi ţesuturi care interacţionează în cea mai externă regiune a retinei. Unitatea include fotoreceptori de detectare a luminii, celule epiteliale care hrănesc fotoreceptorii şi vase de sânge care alimentează partea externă a retinei.
Mai multe boli, precum degenerarea maculară, Alzheimer sau ateroscleroza (întărirea şi îngustarea arterelor), afectează regiunea externă a retinei. Capacitatea de a observa ţesuturile şi celulele vii din retină poate arunca o nouă lumină asupra acestor condiţii şi pot ajuta doctorii să identifice primele semne de boală înainte ca o persoană să aibă simptome.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Retina creată din celule stem, primul pas spre ochiul creat în laborator