Astronomii au descoperit o galaxie misterioasă în vecinătatea noastră. ”Aceasta este o galaxie fantomă”
O echipă internaţională de cercetători, inclusiv de la Cambridge, a descoperit, în urma datelor culese de satelitul Gaia, un obiect masiv care a fost denumit Antlia 2 (sau Ant 2). Acesta nu a putut fi observat până acum din cauza densităţii sale foarte scăzute şi a faptului că se află în umbra Căii Lactee, scrie Phys.
Ant 2 este cunoscută drept o galaxie pitică. Odată cu emergenţa structurilor la începutul Universului, acestea au fost primele tipuri de galaxii care s-au format, astfel că multe dintre stele sunt bătrâne, cu masă mică şi sărace în metale. Comparativ cu alte galaxii pitice-satelit ai galaxiei noastre, Ant 2 este imensă, fiind o treime din dimensiunea Căii Lactee.
„Aceasta este o galaxie fantomă”
Ce o face şi mai neobişnuită este luminozitatea sa extrem de scăzută. Comparativ cu Marele Nor al lui Magellan, altă galaxie-satelit a galaxiei noastre, Ant 2 este de 10.000 de ori mai întunecată. Cu alte cuvinte, este ori prea mare pentru luminozitatea sa ori prea puţin strălucitoare pentru dimensiunea sa.
„Aceasta este o galaxie fantomă”, a precizat Gabriel Torrealba, autorul principal al studiului. „Obiectele atât de difuze precum Ant 2 nu au mai fost văzute până acum. Descoperirea noastră a fost posibilă doar cu ajutorul datelor de calitate culese de Gaia”, a adăugat cercetătorul.
Misiunea Gaia a ESA a produs cel mai mare catalog de stele de până acum, inclusiv măsurători de precizie a aproape 1,7 miliarde de stele, scoţând la iveală detalii până acum necunoscute despre galaxia noastră.
Cercetătorii care au efectuat noul studiu, din Taiwan, Marea Britanie, SUA, Australia şi Germania, au căutat datele Gaia cu privire la sateliţii Căii Lactee, folosind stele de tipul RR Lyrae. Acestea sunt stele bătrâne şi sărace în metal, tipice pentru cele găsite într-o galaxie pitică.
„RR Lyrae au fost găsite în fiecare galaxie pitică, astfel că atunci când am găsit un grup aflat deasupra discului galactic, nu am fost surprinşi”, a precizat coautorul Vasili Belokurov de la Institute of Astronomy al Cambridge. „Dar când ne-am uitat mai atent la locaţia lor de pe cer, ştiam că am găsit ceva nou”, a adăugat acesta.
Ant 2 se află la circa 130.000 de ani lumină depărtare de Calea Lactee. Cercetătorii au putut să determine masa galaxiei, care este mult mai mică decât se aştepta de la un obiect de dimensiunea lui. „Cea mai simplă explicaţie a motivului pentru care Ant 2 pare să aibă atât de puţină masă este că aceasta a fost luată de undele galactice ale Căii Lactee”, a precizat co-autorul Sergey Koposov de la Carnegie Mellon University. „Ce rămâne totuşi neexplicat este dimensiunea gigantică a obiectului. În mod normal, pe măsură ce galaxiile pierd masă, devin şi mai mici”, a adăugat astronomul.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Ce alimentează cea mai luminoasă galaxie?
Astronomii au descoperit cea mai îndepărtată galaxie de Pământ