Cercetătorii au creat în laborator o ”inimă” care are puls asemenea unei inimi naturale – VIDEO
Celulele stem pluripotente induse umane (human induced pluripotent stem cells – hiPCSs) încep ca celule adulte în corpul unui om. Savanţii pot întoarce aceste celule la etapa de celule stem, apoi le pot forţa să crească într-un altfel de ţesut, scrie Futurism.
Conform studiului echipei, care a fost publicat joi în jurnalul Stem Cell Reports, cercetătorii au creat ţesutul atrial al inimii prin tratarea hiPCS-urilor cu acid retinoic, o substanţă derivată din vitamina A care ajută la creşterea celulelor.
Echipa a crescut un ţesut tridimensional de forma unor fibre de ţesut muscular cu forme similare unui muşchi atrial.
Miza cercetătorilor este să folosească ţesutul crescut în laborator pentru a dezvolta tratamente împortia fibrilaţiei atriale, cel mai des întâlnit tip de bătăi neregulate ale inimii.
„Acest ţesut reprezintă o bună oportunitate de a duce fibrilaţia atrială în laborator pentru a testa medicamente pe aceasta. Totuşi, este loc de îmbunătăţiri pentru a atinge o similaritate şi mai mare cu ţesutul atrial uman”, a precizat Marta Lemme, o membră a echipei de cercetare. „Următorul pas este testarea mai multor moduri de a induce aritmii, de a studia mecanismele remodelării electrice a fibrilaţiei atriale şi a testa noi medicamente”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
A fost creată prima inimă artificială din silicon care imită bătăile organului real
Putem trăi fără a avea puls? Da, cu un nou model de inimă artificială!