Cercetătorii au realizat cel mai mare studiu care asociază diferenţele psihologice sexuale cu autismul

19 11. 2018, 08:34

Lucrând cu compania de televiziune Channel 4, cercetătorii au testat peste jumătate de milion de oameni, inclusiv 36.000 de autişti. Rezultatele au fost publicat pe 12 noiembrie în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Teoria empatizării şi a sistematizării prezice că femeile, în medie, vor avea un scor mai mare la testele de empatie, abilitatea de a cunoaşte gândurile şi sentimentele altei persoane şi de a răspunde la starea lor cu o emoţie pe măsură. În mod similar, prezice că bărbaţii, în medie, vor avea un rezultat mai mare la testele de sistematizare, apanajul de a analiza sau construi sisteme bazate pe reguli, scrie Medical Xpress.

Teoria creierului masculin extrem prezice că persoanele autiste, în general, vor avea o schimbare „masculinizată” în aceste dimensiuni: vor avea rezultate mai slabe la testele de empatie decât populaţia generală şi vor avea cel puţin acelaşi scor ca restul la testele de sistematizare.

Deşi ambele teorii au fost confirmate în studiile anterioare mai mici, noile descoperiri provin de la un eşantion masiv de 671.606 persoane, dintre care 36.648 de persoane autiste. În acest nou studiu, cercetătorii au folosit 10 elemente de măsură ale trăsăturilor de empatie, sistematizare şi autism.

Folosind aceste măsuri, echipa a identificat că în populaţia normală, femeile, în medie, au obţinut un scor mai bun decât bărbaţii în cazul empatiei, iar bărbaţii au obţinut un scor mai bun la sistematizare şi trăsături autiste, comparativ cu femeile. 

În toate aceste măsuri, scorurile persoanelor autiste erau „masculinizate”: rezultate mai slabe la empatie şi mai bune la sistematizare.

„Aceste diferenţe în sex în populaţia normală sunt foarte clare. Ştim de la alte studii că diferenţele individuale în empatie şi sistematizare sunt în parte genetice, în parte influenţate de expunerea hormonală prenatală şi în parte cauzate de expunerea la mediul înconjurător. Trebuie să investigăm proporţia în care aceste diferenţe observate în sexe sunt datorate fiecărui dintre aceşti factori şi cum interacţionează între ei”, a precizat Varun Warrier, un membru al echipei de cercetare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un tratament revoluţionar pentru autism a fost validat de noi teste

Un studiu inedit a găsit o legătură între gene şi comportamentele sociale, inclusiv autismul

În premieră, un copil cu autism din România va fi tratat cu propriile celule stem în SUA

Care sunt cauzele ce stau la baza autismului? Un studiu de amploare dezvăluie un răspuns surprinzător