Sonda Parker Solar s-a apropiat, cu succes, de Soare pentru prima dată
Luni (5 noiembrie), sonda a trecut pe lângă Soare, iar miercuri (7 noiembrie) nava a transmis primul semnal către Pământ pentru a confirma că este încă operaţională, scrie Fox News.
„Sonda Parker Solar a fost proiectată pentru a-şi purta de grijă şi de încărcătura de la bord în timpul apropierii de Soare, noi de pe Pământ nu aveam controlul asupra ei, însă acum ştim că a fost un succes”, a declarat Thomas Zurbuchen, din cadrul NASA.
„Parker este punctul maxim al unui progres ştiinţific desfăşurat pe o perioadă de 60 de ani. Acum am realizat prima vizită a umanităţii în apropierea Soarelui, ce este importantă atât pentru descoperirea informaţiilor despre Pământ, cât şi despre univers”, a adăugat Zurbuchen.
În timp ce devenea cea mai apropiată sondă de Soare, aceasta atingea şi o viteză record 343.112 kilometri pe oră. Parker va realiza 24 de apropieri de Soare în următorii 7 ani. Ultima apropiere de Soare a sondei va avea loc în 2025, când se va afla la doar 6 milioane de kilometri de suprafaţa stelei. Distanţa va fi de şapte ori mai mică decât cea atinsă de Helios 2 în 1976.
Cercetătorii caută de mai bine de 60 de ani răspunsurile pe care le va oferi sonda, iar ideea misiunii a apărut în 1990. Însă pe atunci nu exista o soluţie pentru ca sonda să supravieţuiască temperaturilor extreme.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: