Un efect video popular care induce anumite stări poate duce la o explicare mai bună a conştiinţei – VIDEO
„Numit şi ”video feedback”/feedback video, acesta este un exemplu clasic de comportament dinamic”, a precizat Robert Pepperell de la Cardiff Metropolitan University pentru The Conversation.
În timpul unui trip cu LSD, acesta a avut ideea că există o conexiune între aceste tipare recurente şi funcţiile minţii. 25 de ani mai târziu, fiind profesor universitar, încearcă să afle cum operează mintea noastră. Cunoaşterea cu privire la relaţia dintre creier şi minte a avansat din anii ’90, ducând la apariţia unui nou val de studii asupra conştiinţei. Cu toate acestea, o teorie a conştiinţei general acceptată lipseşte.
Ce este energia?
Conform multor cercetători, conştiinţa rezultă din procesarea informaţiei în creier, de la computaţia neurală a 1 şi 0 sau a biţilor. Pepperell nu este de acord cu această teorie, precizând: „creierele noastre nu sunt computere digitale – nu există informaţie într-un neuron. Creierele sunt instrumente organice delicate care transformă energia din lume şi din corp în procese utile supravieţuirii. Creierele procesează energie, nu informaţie”.
Recunoaşterea că acestea sunt procesoare de energie şi nu de informaţie este primul pas pentru înţelegerea modului în care creierul susţine conştiinţa. Următorul constă în regândirea energiei.
Acesta precizează că energia este considerată în prezent o valoare abstractă ce descrie procese fizice, dar termenul original, folosit de Aristotel avea un sens mult mai larg. Cuvântul „energie” are aceeaşi rădăcină ca „lucrare”, aceasta fiind un concept diferit faţă de cel folosit în prezent în fizică.
Definiţia energiei este de fapt simplă, fiind un fel de diferenţă. Energia cinetică este o diferenţă cauzată de schimbare sau mişcare, iar energia potenţială este o diferenţă cauzată de poziţie sau tensiune. Multă activitate şi varietate în natură are loc datorită acestor diferenţe şi a acţiunilor asociate. Profesorul le-a numit „diferenţe actualizate” pentru că funcţionează cu adevărat şi cauzează efecte reale în lume, spre deosebire de diferenţele abstracte (spre deosebire de cele de 1 şi 0) care apar în matematică şi în teoria informaţiei. Acest concept de energie ca diferenţă actualizată poate fi cheia în explicarea conştiinţei.
Creierul uman consumă circa 20% din totalul de energie al corpului, deşi are doar 2% din masa sa. Altfel spus, creierul este costisitor. Consumul mare are cauză impulsurilor neuronilor de diferenţe energetice în tipare extrem de complexe de sincronicitate şi diversitatea de-a lungul căilor neurale.
Ce este special despre creier este că unele fluxuri de energie se întorc spre le, la fel ca semnalul de la cameră în cazului unui ”video feedback”. Acest lucru cauzează o cascadă auto-referenţială de diferenţe actualizate care înfloresc într-o complexitate mare, iar aceasta este experienţa conştiinţei. Aşadar, video feedback-ul este elementul cel mai apropiat de vizualizare a procesării creierului care duce la apariţia conştiinţei.
Dovezile neuroştiinţifice
Conform savantului, ideea este susţinută de dovezile din neuroştiinţă. Cercetătorii au descoperit recent un mod de a indexa cu acurateţe „cantitatea” de conştiinţă pe care o are cineva. Au aplicat impulsuri magnetice prin creierele de oameni sănătoşi, anesteziaţi şi cu leziuni severe ale creierului. Apoi au măsurat complexitatea semnalului care monitoriza reacţia creierului. Această complexitate a semnalului a prezis nivelul de conştiinţă într-o persoană şi cu cât semnalul era mai complex, cu atât persoana avea mai multă conştiinţă.
Savanţii au atribuit nivelul la cantitatea de informaţie procesată, dar ce măsurau de fapt în acest studiu era organizarea fluxului neural de energie. Aşadar, complexitatea fluxului de energie din creier ne spune ce nivel de conştiinţă are o anumită persoană.
Explicarea conştiinţei în termeni ştiinţifici sau în orice alţi termeni este o problemă extrem de grea, dar sarcina poate fi mai uşoară dacă se începe de la ce face de fapt creierul, conform precizărilor lui Pepperell. Funcţia primară a creierului este de a administra fluxuri complexe de energie pe care se bazează supravieţuirea individului. În loc să ne uităm în creier pentru o proprietate încă nedescoperită pentru a explica viaţa mentală, ne putem uita cu alţi ochi la ceea ce putem vedea deja, propune cercetătorul.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Conştiinţa se dezvoltă de la vârste fragede, conform unui studiu inedit