O analiză realizată asupra unui grup de 400 milioane de oameni dezvăluie că influenţele genetice asupra speranţei de viaţă nu sunt atât de importante. Conform Science Alert, modul în care ne alegem partenerul de viaţă are o importanţă mult mai mare.
În timp ce încercau să analizeze aspectele pe care o persoană le transmite mai departe, cercetătorii au utilizat o ustensilă de măsurare a eredităţii. Aceasta estimează gradul de variaţii al unei trăsături, precum speranţa de viaţă, prin compararea efectelor diferenţelor genetice în opoziţie cu diferenţele ce nu sunt moştenite genetic, precum stilul de viaţă, factorii socio-cultural şi accidentele.
Prin analizarea datelor din cadrul arborilor genealogici ai unor familii, specialiştii au putut observa parcursul a 400 milioane de persoane născute în secolele XIX şi XX, fiecare având o legătură de rudenie precum părinte-copil sau soţ-soţie.
Specialiştii au detectat că speranţa de viaţă a soţilor este relativ similară, mult mai similară decât cea dintre fraţii de sexe diferite ce la nivel genetic au mai multe trăsături comune.
Deşi nu sunt rude de sânge, soţii împart aceeaşi locuinţă pentru o lungă perioadă de timp. Atunci când cercetătorii au analizat relaţiile de rudenie obţinute în urma casătoriei au descoperit acelaşi fenomen.
Specialiştii susţin că oamenii nu au neapărat un al şaselea simţ ce le permite să detecteze partenerul cu cea mai mare speranţă de viaţă, ci aleg parteneri cu trăsături comune.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Speranta de viata, la nivel global, a ajuns la 68 de ani
Care este speranţa de viaţă medie în diferite zone de pe glob. Unde se situează România