”Boala uitată”, o infecţie bacteriană extrem de rară în istoria medicinei, a curmat viaţa unei tinere
Samantha Scott, în vârstă de 23 de ani, făcea parte din echipa de canotaj a Kansas State University, scrie Live Science.
În urma simptomelor de gât umflat, răguşeală şi febră, studenta avea sindromul Lemierre, o condiţie atât de rară încât a fost considerată „o boală uitată” într-un studiu din 2006 al unui caz similar.
Sindromul Lemierre este o infecţie bacteriană care începe în gât, ducând şi la umflarea venelor din această regiune, conform celor de la GARD (Genetic and Rare Diseases Information Center) din cadrul National Institutes of Health. Apoi, puroiul avansează din gât în varii organe, inclusiv în plămâni.
Există un număr de diferite bacterii care cauzează sindromul Lemierre, dar cea mai comună este Fusobacterium necrophorum, un tip de bacterie care poate fi găsit în gât, chiar şi la oamenii sănătoşi.
Condiţia apare cel mai des la oamenii tineri şi sănătoşi, dar de ce boala se dezvoltă este un lucru necunoscut pe deplin. O teorie este că anumite virusuri sau alte infecţii bacteriene pot permite acestei bacterii să invadeze membrana mucoasă din gât.
Condiţia poate fi tratată cu antibiotice, dar este nevoie de măsuri rapide, pentru că o întârziere poate duce la avansarea infecţiei, putând provoca deces, ca în acest caz. Din păcate, diagnosticul este întârziat pentru că simptomele sunt comune cu boli mai des întâlnite şi mai puţin periculoase.
În ciuda faptului că se numeşte „boala uitată”, sindromul pare că devine din ce în ce mai răspândit, conform savanţilor de la University of Alabama at Birmingham (UAB). Circa 1 din 70.000 de adulţi tineri dezvoltă boala, iar 6% dintre aceştia mor din cauza sindromului Lemierre.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Chiar ai nevoie de antibiotice? O analiză va da răspunsul pe loc
Caz medical bizar: o femeie are încheieturile pline de firicele de aur