Expunerea cronică la zgomot în exces poate duce la creşterea riscurilor apriţiei bolilor de inimă
Descoperirile arată că cei care au cel mai ridicat nivel de expundere la zgomot cronic – precum zgomotul de pe aeroporturi şi autostrăzi, dar şi „zgomotele de oraş” – au un risc ridicat de trecere prin evenimentele menţionate mai sus, indiferent de alţi factori de risc cunoscuţi pentru creşterea riscului cardiovascular, scrie Medical Xpress.
„O literatură în creştere arată o asociere între zgomotul ambiental şi bolile cardiovasculare, dar mecanismele fiziologice de la baza acesteia rămân neclare”, a precizat Azar Radfar, autorul studiului de la Massachusetts General Hospital din Boston. „Credem că descoperirile noastre oferă indicii importante în ceea ce priveşte biologia din spatele fenomenului”, a adăugat acesta.
Cercetătorii au analizat asocierea între expunerea la zgomot şi evenimentele cardiovasculare majore la 499 de persoane cu vârsta medie de 56 de ani, cărora li s-au efectuat simultan tomografii ale creierului şi vaselor de sânge. Validarea rezultatelor au fost efectuate cu ajutorul unui grup de control de 281 de persoane.
Toţi participanţii nu aveau afecţiuni cardiovasculare majore sau cancer. Folosind imaginile culese, savanţii au analizat activitatea amigdalei, regiunea din creier responsabilă pentru răspunsul emoţionale şi stres. Pentru a evidenţia riscul cardiovascular, cercetătorii au examinat viitorul medical al participanţilor, după 5 ani de la testele iniţiale. Din cei 499, 40 au avut un eveniment cardiovascular în această perioadă.
Pentru a afla expunerea la zgomot, cercetătorii au folosit adresele participanţilor şi au obţinut estimări de poluare fonică de la autorităţi.
Persoanele cu cele mai ridicate niveluri de expunere aveau o activitate mai crescută a amigdalei şi o inflamaţie mai mare a arterelor. Aceştia aveau un risc de trei ori mai mare de atac de cord sau accident cerebral comparativ cu cei care erau expuşi la un zgomot ambiental mai mic. Riscul a rămas ridicat chiar şi după ce savanţii au luat în calcul alţi factori de risc, precum poluarea aerului, colesterolul ridicat, fumatul şi diabetul.
„Pacienţii şi doctorii lor ar trebui să ia în considerare expunerea cronică la zgomot atunci când se discută despre riscul cardiovascular pentru a putea să reducă această expunere cronică”, a adăugat Radfar.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Zgomotul urban creşte riscul de atacuri cerebrale
Balenele cu cocoaşă renunţă la cântecul lor din cauza activităţii umane
Suporterii unui meci de fotbal au ţipat atât de tare încât au provocat activitate seismică
Simptomele accidentului vascular cerebral apar cu o lună înainte. Nu le ignora!