Cazul de faţă este următorul: anul trecut, un bărbat de 26 de ani cu febră, gât inflamat şi tuse a fost internat la un spital din Elveţia. Simptomele s-au înrăutăţit, iar la 17 zile de la internare a murit în urma complicaţiilor severe rezultate în urma rujeolei. Sistemul imunitar slăbit al omului nu a putut lupta împotriva bolii, chiar dacă a fost vaccinat împotriva rujeolei când era copil, scrie Science Daily.
Un articol publicat în Open Forum Infectious Diseases descrie pe larg noul caz, scoţând în evidenţă importanţa vaccinării şi a disponibilităţii vaccinurilor în comunităţi pentru a proteja persoanele cu sistem imunitar slăbit sau compromis. În acest sens, Philipp Jent de la Bern University Hospital şi University of Bern, autorul principal al studiului, a precizat că „rujeloa nu este inofensivă, ci este o boală serioasă. Ai responsabilitatea de a te vaccina nu doar pentru a te proteja pe tine, ci şi pentru a-i proteja pe alţii”.
Cazul ilustrează cât de severă poate fi rujeola, în special pentru cei cu sistem imunitar compromis de tratamentul împotriva cancerului sau altor cauze. Atunci când rata vaccinării într-o comunitate este mare, bolile infecţioase precum rujeola au şanse de răspândire mai reduse, ceea ce îi ajută şi pe cei care nu se pot vaccina, spre exemplu nou-născuţii care sunt prea mici pentru a fi imunizaţi sau în cazurile ca acesta de faţă în care vaccinul nu este atât de eficient.
Dacă proporţia de oameni vaccinaţi scade sub un anumit prag, aşa cum se întâmplă în Europa, în special în ţări precum România, epidemiile devin o probabilitate mare. Mai mult de 41.000 de copii şi adulţi s-au îmbolnăvit de rujeolă în prima jumătate a lui 2018, conform unui studiu recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Care sunt căile de transmitere, simptomele, diagnosticul şi tratamentul în cazul rujeolei
Când este cel mai bine să faci vaccinul antigripal?
Vaccinarea repetată este sigură pentru mulţi copii cu reacţii adverse slabe şi moderate