Mai mult, există dovezi care arată că expunerea aceasta la radiaţii este asociată cu cancerul la glandele suprarenale şi la creier, scrie Medical Xpress.
„Expunerile folosite în acest studiu nu pot fi comparate în mod direct cu cele pe care le suferă oamenii atunci când folosesc telefonul mobil”, a precizat John Bucher, membru al echipei de cercetare. „În studiul nostru, şobolanii şi şoarecii au fost expuşi la radiaţie de unde radio pe tot corpul. Oamenii sunt expuşi doar în anumite zone ale corpului, acolo unde îşi ţin telefoanele. Mai mult, nivelurile de expunere şi duratele din studiul nostru sunt mai mari decât cele experimentate de oameni”, a adăugat cercetătorul.
Cel mai scăzut nivel de expunere folosit în studiu a fost egal cu maximul expunerii locale la utilizatorii de celular, care se întâlneşte foarte rar la oameni. Cel mai mare nivel de expunere din studiu a fost de patru ori mai ridicat decât nivelul maxim permis.
„Credem că legătura dintre radiaţia de frecvenţă radio şi tumori în şobolanii masculi este reală, iar experţii care nu au participat la studiu sunt de acord”, a precizat Bucher.
Studiul nu a investigat tipurile de radiaţii folosite în reţelele Wi-Fi şi 5G. „5G este o tehnologie emergentă care nu a fost încă definită. Din ce înţelegem, diferă dramatic de ce am studiat”, a precizat Michael Wyde, un alt membru al echipei de cercetare.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Radiaţiile emise de telefonul mobil afectează capacităţile memoriei adolescenţilor
Pot provoca telefoanele mobile cancer? „Nu!”, susţine un expert în fizică