Acestea sunt primele imagini cu gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre VIDEO
Astronomii au dezbătut o lungă perioadă de timp dacă centrul galaxiei noastre găzduieşte o gaură neagră supermasivă. Conform Mail Online, din cauza faptului că regiunea absoarbe toată lumina din jur este dificil de observat, ia cercetătorii încearcă de zeci de ani să descopere o dovadă a activităţii găurilor negre.
Noile imagini marchează prima dată când materialul a fost observat în timp ce orbitează în apropierea obiectului, fiind şi cea mai detaliată analiză de până acum. Cercetătorii din cadrul Observatorului European Austral (ESO) au utilizat echipamente speciale pentru a observa Sagittarius A* , un obiect masiv aflat în centrul Căii Lactee.
Credit: ESO/Gravity Consortium/L. Calçada
Ei au descoperit zone gazoase ce se propagă circular cu o viteză de 30% din cea a luminii. Viteza gazului este suficient de mare pentru a declanşa trei pulsaţii puternice de radiaţii din aceşti nori. Cercetătorii au detectat trei pulsaţii de pe Pământ cu ajutorul telescopului Very Large din Chile. „Deşi Sagittarius A* este cea mai apropiată gaură neagră supermasivă, a rămas extrem de misterioasă”, a declarat dr. Josephine Peters, astrofizician din cadrul Universităţii Oxford.
Membrii ESO au afirmat că pulsaţii observate furnizează o confirmare mult aşteptată că obiectul din centrul galaxiei este o gaură neagră supermasivă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: