Timp de mai bine de cinci ani, cercetătorii au crezut că percloraţii sunt comuni pe Marte, mulţumită dovezilor furnizate de sonda de aterizare Phoenix Mars şi a roverului Curiosity. Conform ScienceMag, pe Pământ reacţiile chimice ce generează aceşti compuşi sunt alimentate de lumina solară.
Modelele compoziţiei chimice atmosferice sugerează că doar lumina solară nu este suficientă pentru crearea compuşilor pe Marte. Specialiştii au descoperit că câmpurile electrice puternice, precum cele create de electricitatea statică din furtunile de praf, pot duce la descompunerea gazelor din atmosfera marţiană, acestea fiind cele ce generează reacţiile de producere a percloraţilor.
Pentru a testa ipoteza în laborator, cercetătorii au pus un amestec gazos ce reprezenta atmosfera marţiană (95% dioxid de carbon, 2% nitrogen, 2% argon şi 1% oxigen) într-o încăpere mare, alături de o sursă de clorură, precum sarea de masă. Următorul pas a fost reducerea temperaturilor şi presiunii din încăpere până când au imitat condiţiile de pe Marte. Apoi au expus amestecul unor câmpuri electrice cu o magnitudine asemănătoare cu cea prezentă pe Planeta Roşie. Aproape imediat unele dintre gazele din încăpere s-au descompus pentru a forma versiuni încărcate pozitiv, extrem de reactive de dioxid de carbon, monoxid de carbon şi molecule de nitrogen. În timp, reacţiile au generat cantităţi substanţiale de cloraţi (ioni ce conţin un atom de clorură şi trei atomi de oxigen) şi percloraţi.
Echipa estimează că rata de percloraţi ce se formează în interiorul furtunilor de praf marţiene ar fi de 10 milioane de ori mare decât cea produsă de lumina solară.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: