Un medicament comun, utilizat pentru scăderea tensiunii arteriale poate creşte riscul dezvoltării cancerului pulmonar

31 10. 2018, 00:00

Cercetătorii Univeristăţii McGaill din Canada au realizat recent un studiu pentru a determina legătura dintre cancerul pulmonar, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACEIs) şi blocanţii receptorilor de angiotensină (ARBs), două tipuri de medicamente utilizate pentru tratarea hipertensiunii

Conform Boston25News, deşi ambele medicamente scad tensiunea arterială, acestea atacă diferite proteine şi pot avea efecte secundare diferite. Tipurile comune de medicamente ACEIs includ lisinopril, benazepril şi enalapril, în timp ce ARBs-ul include azilsartan, candesartan şi eprosartan. 

În cadrul studiului, autorii au examinat 992.000 de rapoarte medicale ale adulţilor din Marea Britanie cărora le-au fost prescrise medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale în perioada 1995-2015. Aceştia au fost observaţi pe o perioadă de peste şase ani şi analizaţi în funcţie de vârstă, sex, greutate, fumat şi alţi factori ce puteau influenţa rezultatele. 

După analizarea rezultatelor, specialiştii au descoperit că cei ce au utilizat medicamente ACEIS au prezentat un risc cu 14% mai crescut de dezvoltare a cancerului pulmonar, în comparaţie cu cei ce au utilizat medicamente ARBs. Specialiştii au identificat asocierea după cinci ani de administrare a tratamentului şi susţin că riscul a crescut cu cât pacienţii au consumat mai mult timp medicamentele. De fapt cei ce au urmat tratamentul timp de 10 ani aveau un risc cu 30% mai crescut. 

„În cadrul populaţiei studiate, utilizarea medicamentelor ACEIs a fost asociată cu un risc crescut de apariţiea cancerului pulmonar”, a afirmat echipa de specialişti. Conform studiului, ACEIs nu provoacă tumori pulmonare, iar momentan nu este înţeleasă în totalitate relaţia dintre afecţiune şi medicamente. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Cum poţi avea o tensiune arterială sănătoasă fără niciun medicament? Cea mai recentă descoperire a ştiinţei
 
Dormi profund? Eşti mai ferit de pericolul hipertensiunii
 
Aveţi peste 40 de ani şi suferiţi de diabet şi hipertensiune? Aceste boli vă pot afecta creierul
 
Cum poţi reduce hipertensiunea arterială prin plante şi alimente