Cu ajutorul unor noi informaţii furnizate de un telescop spaţial puternic, astronomii din cadrul Universităţii din Michigan au descoperit că regiunea sud-estică a Micului Nor al lui Magellan se desprinde de zona principală a galaxiei pitice. Conform Phys, acest lucru dovedeşte că Micul şi Marele Nor al lui Magellan s-au ciocnit recent.
„Sunt rezultate ce ne entuziasmează. Poţi vedea cum partea galaxiei se află în propria sa regiune separată, ce se îndepărtează de corpul principal”, a declarat profesorul de astronomie Sally Oey, principalul autor al studiului.
Împreună cu o echipă internaţională, Oey a examinat stelele ce au fost „alungate” din Micul Nor al lui Magellan. Pentru a observa galaxia, specialiştii au utilizat ultimele informaţii furnizate de Gaia, telescop spaţial deţinut de Agenţia Spaţială Europeană.
Gaia este proiectat pentru a realiza imagini cu stele în repetate rânduri pe o perioadă de câţiva ani pentru a putea urmări mişcarea lor în timp real. „Am observat stelele masive şi fierbinţi. Frumuseţea Micului şi Marelui Nor al lui Magellan este că sunt galaxii individuale, aşadar putem analiza stele masive dintr-o singură galaxie”, a declarat Oey.
Examinarea stelelor dintr-o singură galaxie îi ajută pe specialişti în două moduri. În primul rând furnizează informaţii cu privire la comportamentul unei singure stele dintr-o galaxie. În al doilea rând oferă astronomilor informaţii cu privire la distanţa uniformă către fiecare stea, fapt ce îi ajută să măsoare viteza individuală a fiecăreia.
„Este interesant că Gaia a obţinut mişcarea clară a acestor stele”, a declarat Dorigo Jones, student din cadrul universităţii. Rezultatele arată că toate stelele din zona sud-estică a Micului Nor al lui Magellan se mişcă spre aceeaşi direcţie cu aceeaşi viteză. Acest lucru demonstrează că cele două galaxii s-au ciocnit în urmă cu câteva sute de milione de ani.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: