În cadrul studiului a fost descoperit că incidenţa infarctelor creşte atunci când temperatura aerului şi presiunea atmosferică sunt scăzute, viteza vântului este mai mare, iar lumina solară poate fi observată rareori.
Conform Independent, cea mai pronunţată asociere a fost observată în cazul temperaturii aerului. David Erlinge, profesor de cardiologie al Universităţii Lund din Suedia, a declarat că: „Acesta este cel mai mare studiu privind asocierea dintre vreme şi infarct. Suntem interesaţi de factorii ce declanşează infarctul, deoarece dacă putem cunoaşte factorii ne putem proteja mai bine”.
Incidenţa infarctelor este mai mare în timpul zilelor cu temperaturi negative. Rata având o scădere semnificativă atunci când temperaturile ajungeau la 3-4 grade Celsius. Asocierea cu temperatura aerului se aplică diferitelor tipuri de infarcte, inclusiv cel mai comun ce este provocat de un blocaj major al unei artere coronare majore.
Cercetătorii consideră că vremea rece provoacă îngustarea arterelor, fapt ce pune mai multă presiune pe inimă. „Vremea rece duce la contracţia vaselor de sânge din piele pentru conservarea energiei şi temperaturilor. Acest lucru intensifică efortul depus de inimă, ce poate duce la un infarct”, a declarat Erlinge.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: