Microplasticul ”a ajuns şi în intestinele oamenilor”. Micile particule au ajuns în întregul lanţ alimentar uman

25 10. 2018, 19:00

Studiul restrâns prezintă rezultatele analizei a opt participanţi din Europa, Japonia şi Rusia. Conform The Guardian, în toate probele de fecale au fost descoperite microparticule de plastic. 

Conform rezultatelor, au fost descoperite aproape 10 tipuri diferite de microparticule cu dimensiuni între 5- şi 500 de micrometri. Prolipropilena şi polietilena tereftalată sunt printre tipurile de plastic cel mai des descoperite. 

În medie, au fost descoperite aproximativ 20 de particule de microplastic în 10 grame de excremente. Microplasticul este definit ca o particulă mai mică de 5 milimetri, unele fiind create pentru a fi utilizate în industria cosmetică, iar altele apar prin descompunerea din bucăţi de plastic mai mari. 

Având în vedere studiul, autorii estimează că „peste 50% din populaţia lumii are microplastic în fecale”, însă este necesar un studiu mai amplu pentru confirmarea ipotezei. 

Agenţia de Mediu din Austria a realizat testele cu ajutorul unei noi proceduri care arată cât de mult a pătruns microplasticul în lanţul alimentar. Probele de la cei opt indivizi au fost trimise către laboratorul din Viena, unde au fost analizate cu ajutorul unui spectometru cu infraroşu. 

„Acesta este primul studiu de acest gen ce confirmă o ipoteză propusă de mult timp, plasticul a ajuns şi în intestinele oamenilor. Principala grijă este modul în care afectează sistemul digestiv al oamenilor, în special al persoanelor cu afecţiuni gastrointestinale”, a declarat Philipp Schwabl, cercetător la Universitatea Medicală din Viena.

Studiile anterioare realizate pe peşti au arătat, de asemenea, că şi ei deţin microplastic în intestine, iar o investigaţie recentă din Italia arată că elementele sunt prezente şi în băuturile nonalcoolice. În cazul păsărilor s-a descoperit că ingerarea plasticului duce la probleme de absorbţie a fierului şi îngreunarea proceselor ficatului. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Particulele mici de plastic ar putea fi transmise în lanţul trofic prin intermediul ţânţarilor
 
Un studiu internaţional de mare amploare a scos la iveală că în apa îmbuteliată există mici particule de plastic
 
Plastic şi substanţe chimice au fost detectate în cele mai izolate regiuni din Antarctica
 
Marea Mediterană riscă să devină o mare de plastic