Strategia ciudată a bacteriei Salmonella de a se ascunde de sistemul imunitar
În noul studiu, publicat pe 23 octombrie în jurnalul Cell Reports, savanţii au găsit o trăsătură bizară a subspeciei Salmonella Typhimurium (STM). Aceasta îşi poate ascunde flagelul, apendicele similar cu o coadă care îi permite deplasarea, scrie Live Science.
„Dacă eşti o bacterie cu mulţi flageli, este ca şi cum ai purta un semn luminos la gât, alertând sistemul imunitar de prezenţa ta”, a precizat Brian Coombers de la McMaster University din Ontario, Canada, autorul principal al studiului. „Fără această alertă, este mult mai greu pentru gazdă să oprească răspândirea bacteriei”, a adăugat acesta.
Odată ce bacteria STM invadează o celulă gazdă – în acest caz celule atât de şoareci, cât şi de oameni – aceasta foloseşte un „întrerupător” genetic pentru a opri activitatea flagelului, reactivându-l când pleacă pentru a infecta altă celulă. Coombers a precizat că nu ştie altă bacterie care să se comporte în asemenea mod, nici chiar Salmonella bongori, specia care infectează reptilele şi alte animale cu sânge rece şi care are aceleaşi gene ale flagelului ca STM.
„Procesul pe care l-am identificat este controlat în întregime de gene, astfel că bacteriile au găsit o cale prin care să oprească şi să le pornească”, adaugă Coombers.
Noua descoperire poate ajuta la găsirea unei metode prin care aceste bacterii pot fi oprite, prin „dezarmarea” mecanismului de oprire/pornire al flagelului.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Apetitul neobişnuit pentru aur al unei bacterii poate duce la o revoluţie în combustibilii bio
O bacterie care mănâncă ţesutul uman ameninţă oamenii care merg la plajă