Cercetătorii au găsit pentru prima dată semnele contopirii găurilor negre supermasive
Astronomii de la Universitatea Hertfordshire, împreună cu o echipă internaţională de cercetători, au analizat hărţile radio ale surselor de jeturi puternice de energie şi au găsit semne care de obicei sunt prezente atunci când observă găuri negre care gravitează una în jurul celeilalte la distanţe reduse, scrie Phys.
Înainte ca două găuri să fuzioneze, acestea formează un sistem binar, unde cele două corpuri se orbitează unul pe altul. Telescoapele care înregistrează undele gravitaţionale au putut găsi în trecut dovezi ale contopirii găurilor negre mai mici, prin măsurarea impulsurilor undelor gravitaţionale care sunt emise atunci când găurile negre binare se contopesc, dar tehnologia curentă nu poate fi folosită pentru a demonstra prezenţa găurilor negre supermasive binare.
„Am studiat jeturile în condiţii diferite pentru un timp îndelungat cu ajutorul simulărilor computerizate. În această primă comparaţie sistematică cu hărţile radio de rezoluţie mare ale celor mai puternice surse radio, am fost uimiţi să găsim semne care erau compatibile cu precesia în trei sferturi din surse”, a precizat Martin Krause de la Universitatea Hertfordshire, autor principal al studiului.
Faptul că cele mai puternice jeturi sunt asociate cu găurile negre binare poate avea consecinţe importante pentru formarea stelelor în galaxii; stelele se formează din gazul rece, jeturile încălzesc gazul şi astfel suprimă formarea stelelor. Un jet care are întotdeauna aceeaşi direcţie va încălzi doar o cantitate mică de gaz din vecinătatea sa. Totuşi, jeturile de la găurile negre binare îşi schimbă constant orientarea, putând să încălzească mai mult gaz, suprimând într-un mod mai eficient formarea stelelor.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Fenomen descoperit în premieră în cadrul unei găuri negre supermasive