O cercetare publicată în revista Frontiers in Behavioral Neuroscience arată că linalool, compusul din lavandă, poate fi inhalat, dar nu absorbit în plămâni pentru a-şi exercita efectele calmante. Conform MedicalXpress, acesta poate fi utilizat pentru ameliorarea stresul preoperator sau în cazul afecţiunilor asociate anxietăţii.
„În medicina tradiţională se ştie că mirosul unor compuşi din plante pot ameliora anxietatea”, a afirmat coautorul dr. Hideki Kashiwadani, din cadrul Universităţii Kagoshima din Japonia. Numeroase studii au confirmat efectele relaxante ale linaloolului, un alcool găsit în extractul de lavandă.
Anterior se credea că absorbţia lui în fluxul sanguin prin intermediul căilor respiratorii produce efecte directe asupra receptorilor cerebrali, precum GABAA. Însă prin stabilirea mecanismului exact al efectelor relaxante ale linaloolului, alcoolul ar putea fi utilizat şi în scop medicinal.
Kashiwadani şi colegii săi au testat şoarecii pentru a vedea dacă este mirosul linaloolului cel care stimulează olfactiv neuronii şi produce efectul de relaxare. „Am observat comportamentul şoarecilor expuşi la vapori de linalool pentru a-i determina efectele anxiolitice”, a declarat Kashiwadani.
Rezultatele arată că în cazul şoarecilor anosmici (ce şi-au pierdut simţul mirosului), efectul anxiolitic nu a putut fi observat. „Atunci când am combinat rezultatele, am observat că linaloolul nu acţionează direct asupra receptorilor GABAA precum benzodiazepinele ( medicamente psihotropice), însă pentru ca efectul său relaxant să funcţioneze aceştia trebuie activaţi de receptorii olfactivi din nas”, a explicat Kashiwadani.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: