A fost găsit un nou mod de a măsura ”aproape nimic”. Metoda de măsurare a presiunii vidului poate revoluţiona modul de fabricare al microcipurilor
Mulţi fabricanţi de semiconductoare şi laboratoare de cercetare sunt „sub presiunea vidului”. Acestea au nevoie de înlăturarea mai multor molecule şi particule din camerele de vid (vidul ideal, lipsit de orice particulă, există, ei bine, doar ipotetic) pe măsură ce tehnologiile cer presiuni din ce în ce mai reduse.
Potrivit Phys, în camerele de vid în care se realizează microcipurile trebuie aşezate straturi ultra-subţiri de substanţe chimice – un proces care trebuie să fie lipsit de contaminanţi – la presiuni de doar a o parte din o sută de miliarde din presiunea atmosferică la nivelul mării. Unele aplicaţii au nevoie de presiuni chiar şi de cel puţin o mie de ori mai mici decât cea menţionată mai sus, apropiindu-se de medii mai rarefiate a Lunii sau a cosmosului.
Acum, savanţii de la NIST au venit cu un nou dispozitiv care este suficient de mic pentru a încăpea în camerele de vid folosite în prezent. De asemenea, îndeplineşte criteriul Quantum SI, ceea ce înseamnă că nu are nevoie de calibrare, depinzând de constantele fundamentale ale naturii.
Noul dispozitiv monitorizează schimbările în numărul de atomi reci de litiu captaţi de laser şi de câmpurile magnetice din vid. Aceşti atomi strălucesc ca rezultat al luminii laserului.
De fiecare dată când un atom de litiu este lovit de o moleculă din vid, coliziunea eliberează atomul din capcană, ducând la o descreştere a luminii reflectate. O cameră înregistrează descreşterea. Cu cât aceasta se desfăşoară mai rapid, cu atât există mai multe molecule în camera de vid, făcând ca nivelul de fluorescenţă să fie o măsură sensibilă a presiunii.
Noul sistem portabil este rezultatul unui proiect NIST care are menirea de a crea un dispozitiv de tip cold-atom vacuum standard (CAVS) care va putea fi folosit pentru a realiza măsurători ale proprietăţilor atomice fundamentale.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
În vid există o forţă bizară pe care fizicienii nu o înţeleg
Există un vid uriaş în Univers? Teoria care poate explica anomalia observată în spaţiu
A fost atinsă cea mai mare viteză de rotaţie în vid: 60 de milioane de rotaţii pe minut
Ce este „nimicul”? Fizicienii încearcă să găsească o definiţie