„Este un mare pas înainte de la un singur obiect detectat la două”, a precizat Eleonora Troja, autoarea principală a studiului de la Universitatea Maryland. „Descoperirea noastră ne arată că evenimente precum GW170817 şi GRB150101B pot reprezenta o nouă clasă de obiecte care au perioade de activitate şi inactivitate – clasă care ar fi foarte comună”, a adăugat cercetătoarea.
Troja şi colegii săi suspectează că atât GRB150101B, cât şi GW170817 au fost produse de acelaşi tip de eveniment: o fuziune a două stele neutronice. Aceste fenomene catastrofale au generat un impuls de particule de energie ridicată, scrie Science Daily.
Fiecare jet a produs o explozie scurtă de radiaţii gamma (GRB) – un impuls care durează doar câteva secunde. GW170817 a produs şi ondulaţii în spaţiu-timp, numite unde gravitaţionale, sugerând că poate fi o trăsătură comună a fuziunilor de stele neutronice.
Potrivirea dintre GW170817 şi GRB150101B este uimitoare: ambele au produs un impuls de radiaţii gamma extrem de scurt şi de slab şi ambele au fost sursa unei lumini intense albastre şi a emisiilor de durată de raze X. De asemenea, galaxiile gazdă sunt remarcabil de similare: ambele sunt galaxii eliptice cu o populaţie de stele de câteva miliarde de ani care nu arată semne ale formării de noi stele.
„Avem un caz de sosii cosmice”, a precizat Geoffrey Ryan, co-autorul al studiului. „Arătau la fel, se comportau la fel şi veneau din zone similare, astfel că cea mai simplă explicaţie este aceea că proveneau din aceeaşi familie de obiecte”, a adăugat acesta.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cercetătorii au descoperit un lucru surprinzător cu privire la stelele neutronice