Defectele de vedere din copilărie pot afecta funcţiile creierului
Cercetătorii de la University of Waterloo, University of British Columbia şi University of Auckland au scos la iveală diferenţe între modul în care creierul procesează informaţii vizuale la pacienţii cu varii tipuri de ambliopie (sau „ochiul leneş”), scrie Medical Xpress.
Este prima dată când s-a demonstrat că sistemul nervos are capacitatea de a abate atenţia de la ochiul leneş atunci când ambii ochi sunt deschişi.
„Tratamentele de acum pentru ochiul leneş au în vedere primele etape ale procesării vizuale din creier”, a precizat Ben Thompson, de la Waterloo şi unul dintre autorii studiului. „Rezultatele acestui studiu ne arată că noile tratamente ar avea în vedere şi procesele mai complexe precum atenţia”, a adăugat acesta.
Ambiopia reprezintă pierderea vederii care îşi are originea în creier şi se dezvoltă de obicei atunci când un copil are strabism sau alt defect în care nu îi permite să vadă la fel de bine cu un ochi. Informaţiile inegale primite de creier face ca acesta să le ignore pe cele provenite de la ochiul mai slab în timpul dezvoltării (în copilărie).
„Una dintre problemele care stau la baza motivului pentru care unii oameni cu un ochi leneş au vedere slabă o reprezintă modul în care creierul suprimă un ochi”, a precizat Amy Chow, conducătoarea acestui studiu. „Ochiul mai slab este deschis, retina este sănătoasă şi trimite informaţii către creier, dar acestea nu devin conştiente întrucât creierul alege să nu le folosească”, a adăugat cercetătoarea de la School of Optometry and Vision Science din cadrul University of Waterloo.
Lucrarea apare în luna octombrie în jurnalul de specialitate Investigative Ophthalmology and Visual Science.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Un nou tip de vedere 3D a fost descoperit la călugăriţe
Miturile despre lentilele de contact
După ce un chiropractician i-a ajustat gâtul, o femeie a avut probleme cu vederea