Cercetătorii sunt aproape să descopere un nou tip misterios de particulă care ar face legătura între cele două tipuri de particule

12 10. 2018, 18:00
1-lhc-cern

În fizica modernă, materia este divizată la cel mai de bază nivel în două tipuri de particule: pe de-o parte sunt quarcii, care deseori se leagă pentru a forma protoni şi neutroni, care la rândul lor forrmează nucleul atomului. Pe de cealaltă parte există leptonii. Aceştia includ restul particulelor cu masă – de la electroni la muoni, la neutrini. Într-o situaţie normală, aceste particule rămân în grupul lor; quarcii interacţionează cu alţi quarci şi letponii cu alţi leptoni, scrie Live Science.

Totuşi, fizicienii speculează că există mai multe particule, iar o clasă propusă este cea a leptoquarcilor. Dacă aceştia există, ar crea un pod între categoria leptonilor şi cea a quarcilor. Până acum, nimeni nu a găsit dovezi directe ale existenţei leptoquarcilor, dar cercetătorii au motive să suspecteze existenţa lor. Recent, savanţii de la Large Hadron Collider (LHC) au publicat rezultatele mai multor experimente în jurnalul arXiv.

„Leptoquarcii au devenit o premiză fascinantă care poate extinde calculele noastre, putând explica mai multe anomalii observate”, a precizat Roman Kogler, fizician la LHC.

Pentru a căuta leptoquarcii, fizicienii de la LHC au analizat un volum imens de date. LHC face ca protonii de energie ridicată să intre în coliziune, savanţii sperând ca în urma acestor coliziuni, să apară tipare care ar putea arăta existenţa leptoquarcilor.

Până acum, lucrările au eliminat posibilitatea existenţei unor anumite tipuri de leptoquarci, arătând că aceştia ar lega leptonii la quarci la anumite niveluri de energie, dintre care au fost luate în considerare foarte puţine.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Acceleratorul de la Geneva a confirmat existenţa a două noi particule

Surpriză pentru fizicieni: o particulă nouă şi bizară indică existenţa unei noi forme de materie

Descoperirea care poate rescrie ceea ce ştim despre materie: două echipe de cercetători au descoperit, independent una de cealaltă, o nouă particulă subatomică

O descoperire care completează încă un capitol al fizicii particulelor: a fost observată descompunerea bosonului Higgs