Un nou studiu sugerează că pe satelitul Europa al lui Jupiter există ”ţepi de gheaţă” gigantici
„În condiţiile de frig extrem şi ariditate de pe Terra, structuri asemănătoare se găsesc în Anzi, unde razele Soarelui fac ca părţi din gheaţă şi zăpadă să treacă prin procesul de sublimare – transormarea gheţii direct în vapori”, susţin cercetătorii din cadrul noului studiu publicat în Nature Geoscience.
Deşi savanţii nu le-au văzut în mod direct, cercetătorii susţin că un proces similar poate avea loc pe Europa, scrie Phys.
Dovezi ale existenţei acestor structuri au fost găsite pe Pluto, sugerând că un astfel de teren accidentat este comun pentru lumile îngheţate – inclusiv pentru Europa.
Pe satelitul natural al lui Jupiter, aceşti ţepi s-ar afla la o distanţă de circa 6 metri, creând un teren extrem de accidentat şi dificil pentru o asolizare.
Datorită oceanului său de apă sărată, Europa reprezintă unul dintre cei mai promiţători candidaţi pentru existenţa vieţii extraterestre din Sistemul Solar, astfel că luna lui Jupiter este o ţintă pentru destinaţiile viitoarelor misiuni spaţiale.
„Sub suprafaţa îngheţată a Europei este probabil cel mai promiţător loc pentru căutarea mediilor potrivite pentru susţinerea vieţii”, au precizat cei de la NASA. Programată să se lanseze în deceniul viitor, misiunea Europa Clipper ar ajunge la Jupiter după câţiva ani, având ca scop căutarea vieţii extraterestre pe satelit.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Europa, luna lui Jupiter, ar putea găzdui viaţă extraterestră. Anunţul făcut de NASA
Europa, satelitul lui Jupiter, ar putea fi “un loc minunat pentru viaţă”, crede un astronom al NASA
Aceasta este probabil cea mai clară dovadă a existenţei apei pe Europa, un satelit a lui Jupiter