Un vaccin, vechi de aproape 100 de ani, poate ajuta la diminuarea simptomelor diabetului
This browser does not support the video element.
Vaccinul BCG ce protejează organismul împotriva tuberculozei prin introducerea unei bacterii inofensive asemănătoare cu bacilul Koch are un efect secundar benefic asupra sistemului imunitar. Conform IFL Science, studiile anterioare au demonstrat modul în care BCG-ul ajută organismul să lupte împotriva unui număr mare de afecţiuni, inclusiv tipuri de cancer sau infecţii parazitice.
Având în vedere dovezile obţinute recent, BCG-ul este benefic şi pentru diminuarea simptomelor unor afecţiuni autoimune. Echipa medicului Denise Faustman din cadrul Massachusetts General Hospital Immunobiology Laboratory a realizat o serie de teste clinice restrânse, în care persoanelor cu diabet de tip 1 le-au fost administrate două vaccinuri BCG la intervale de patru săptămâni, în timp ce un alt grup a primit două injecţii placebo. După patru ani, nivelul mediu al zahărului din sângele persoanelor vaccinate a scăzut cu 18%, fără a fi induse episoade de hipoglicemie.
Studiul arată că subiecţii şi-au păstrat acest nivel pe o perioadă de patru ani de la testele clinice, timp în care nivelul de zahăr din sângele persoanelor ce au primit injecţia placebo a crescut. Conform specialiştilor, se pare că BCG-ul determină celulele să treacă de la consumarea glucozei prin fosforilarea oxidativă către un proces mai puţin eficient numit glicoliză aerobă, astfel ajutând la consumarea acumulărilor de glucoză din fluxul sanguin datorat lipsei de insulină.
Specialiştii au descoperit în cadrul studiului că globulele albe ale pacienţilor cu diabet de tip 1 consumă mai puţină glucoză din sânge decât în cazul persoanelor ce nu suferă de această boală.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: