Astronomii au detectat radiaţii gamma provenite de la un obiect misterios din galaxie
Conform observaţiilor echipei, descrise în detaliu în revista Nature, accelerarea de electroni şi coliziunile de la capetele jeturilor microquasarului produc radiaţiile gamma. Savanţii sunt de părere că, prin studierea acestor radiaţii, pot oferi indicii cu privire la evenimentele mai extreme care au loc în centrele galaxiilor îndepărtate, scrie Phys.
Echipa a adunat datele de la HAWC (High-Altitude Water Cherenkov Gamma-Ray Observatory), detector de emisii de radiaţii gamma provenite din spaţiu, de la obiecte precum vestigiile supernovelor, quasari şi pulsari. Acum, echipa internaţională de astronomi a studiat un microquasar cunoscut, numit SS 433, care se află la o distanţă de 15.000 de ani lumină de Terra, în vecinătatea noastră în termeni astronomici.
„SS 433 este chiar în cartierul nostru, aşa că am putut folosi capacităţile unice ale lui HAWC”, a precizat Jordan Goodman de la University of Maryland, conducătorul principal al studiului şi purtătorul de cuvânt al colaborării HAWC. „Prin combinarea observaţiilor noastre cu datele de la alte telescoape, putem îmbunătăţi cunoaşterea despre accelerarea particulelor în SS 433 şi în verii gigantici extragalactici numiţi quasari”, a adăugat acesta.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
La ce nivel de radiaţii sunt expuşi astronauţii în spaţiul cosmic?
NASA a găsit o ”capcană” de energie misterioasă în centrul galaxiei noastre