O bacterie comună a fost descoperită într-un loc în care nu ar trebui să existe
La peste o sută de metri sub suprafaţa pământului există nenumărate microorganisme ce supravieţuiesc în moduri neînţelese de specialişti. Conform Science Alert, în prezent specialiştii au descoperit dovezi ale modului în care cianobacteriile supravieţuiesc într-o biosferă lipsită de lumina solară, deşi necesită acest element pentru a supravieţui.
Iniţial cercetătorii nu au câutat astfel de forme de viaţă. Fernando Puente-Sanchez, ecologist din cadrul Centrului Naţional pentru Biotehnologie din Spania încerca să descopere alte tipuri de bacterii când examina rocile prelevate dintr-o gaură de sondă de 613 metri. Însă în locul acestor bacterii, specialistul a descoperit cianobacteria, ce se găseşte peste tot pe Pământ în locurile cu o cantitate suficientă de lumină solară. Însă locul în care a fost descoperită recent cianobacteria nu conţine deloc lumină, de niciun fel.
Conform analizelor genetice, se pare că microorganismul se baza pe hidrogen pentru a supravieţui. Specialiştii consideră că aceste cianobacterii au utilizat hidrogenul pentru a suplini absenţa luminii solare şi a oxigenului. Descoperirea ar putea ajuta la o mai bună înţelegere a modului în care microbii pot supravieţui la adâncimi mari. Ei susţin că modul în care aceste bacterii supravieţuiesc pe Pământ pot dovezi existenţa lor şi pe alte planete precum Marte.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: