Aproximativ o treime dintre bărbaţii cu vârste peste 45 de ani şi jumătate dintre femeile de aceeaşi vârstă ar putea fi diagnosticaţi cu una dintre aceste afecţiuni, conform studiului în care au fost analizate peste 12.000 de persoane.
Conform The Guardian, cercetătorii de la Centrul Medical Universitar Rotterdam din Olanda afirmă că prevenirea ar putea reduce „substanţial” apariţia acestor boli. Sănătatea a 12.102 persoane a fost monitorizată între 1990 şi 2016, toţi participanţii având iniţial 45 de ani. În această perioadă, 1.489 dintre particpanţi au fost diagnosticaţi cu demenţă şi 263 cu Parkinson, în timp ce 1.285 au avut un accident vascular cerebral.
Per total, riscul după 45 de ani de dezvoltare a uneia dintre afecţiuni este de 48% în cazul femeilor şi 36% în cazul bărbaţilor, afirmă specialiştii. Demenţa este cel mai mare pericol al sănătăţii femeilor, cele de 45 de ani având un risc de 25,9% în comparaţie cu cel al bărbaţilor de 13,7%.
„Acestea sunt trei dintre cele mai comune boli neurologice ce apar la populaţia îmbătrânită”, a declarat Silvan Licher, unul dintre autorii studiului. La vârsta mijlocie, oamenii se axează mai mult pe bolile cardiace şi cancer, însă bolile mintale sunt mai puţin luate în considerare. Pentru persoanele de peste 85 de ani, dezvoltarea demenţei este cel mai mare risc.
Multe persoane suferă de mai mult de o boală de acest fel la bătrâneţe. Persoanele diagnosticate cu una sau trei afecţiuni au de obicei şi o tensiune arterială mai crescută, ritm cardiac anormal, colesterol crescut şi diabet de tip 2, după cum a fost observat pe parcursul studiului.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: