De ce sunt atât de greu de tratat infecţiile urinare? Specialiştii au descoperit că unele bacterii hibernează pentru a evita atacul antibioticelor
This browser does not support the video element.
Aproape toate bacteriile patogene dezvoltă o toleranţă la antibiotice. Ceea ce înseamnă că o parte semnificativă din bacterii supravieţuiesc tratamentelor. Conform Science Daily, cercetătorii Universităţii din Copenhaga au descoperit că o mică parte din bacteriile patogene se ascund prin intermediul unei stări de hibernare, până când pericolul reprezentat de antibiotice dispare. Apoi aceste redevin active şi îşi reaiu funcţiile.
„Am studiat E.coli din infecţiile tractului urinar ce au fost tratate cu antibiotice şi care erau considerate tratate. Însă s-au reactivat şi au început din nou să se împăştie”, a explicat profesorul Kenn Gerdes din cadrul Universităţii din Copenhaga.
Studiul condus de către profesorii Gerdes şi Boris Macek, din cadrul Universităţii din Tubingen, susţine că antibioticele atacă abilitatea celulelor de creştere, ceea ce înseamnă că bacteriile ce hibernează nu pot fi atacate. „Bacteriile aflate în hibernare nu sunt rezistente deoarece îşi opresc creşterea pentru a supravieţui efectelor antibioticelor”, afirmă Gerdes.
În mod general, bacteriile ce hibernează au aceleaşi caracteristici precum celelalte bacterii din populaţie, în acest caz cea de E.coli. Cercetătorii au utilizat o nouă metodă de studiere a celulelor ce provoacă boli şi capacitatea lor de hibernare.
Specialiştii au descoperit o enzimă în bacteriile latente ce sunt resposabile pentru catalizarea hibernării ce permite bacteriei să evite atacul. Descoperirea îi poate ajuta pe specialişti să realizeze noi antibiotice.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: