Cercetătorii din cadrul Universităţii Oxford şi ai Universităţii din Atena au descoperit modificări în unele regiuni ale ADN-ului ce au un impact minor asupra funcţiilor umane ce în consecinţă pot afecta o serie de comportamente asociate dependenţei.
Conform Independent, problema este reprezentată de un fragment viral de ADN, numit HK2, ce apare în regiunea genelor ce stau la baza sistemului de recompensă al creierului şi poate creşte riscul dependenţei prin interferarea cu neurotransmiţătorul dopamină.
Din întreaga populaţie, între 5-10% deţin fragmentul HK2 din regiunea centrului de recompensă. În cadrul testelor a două grupuri de consumatori de droguri intravenoase din Marea Britanie şi Grecia, specialiştii au descoperit că în 3,6 dintre cazuri persoanele deţineau această modificare.
Cercetătorii afirmă că fragmentul de ADN şi locaţia lui modifică modul în care funcţionează dopamina, aceasta fiind responsabilă pentru mare parte din dependenţele oamenilor. „Mulţi oameni consideră că aceste virusuri străvechi sunt inofensive”, a declarat Gkikas Magiorkinis din cadrul Universităţii din Atena.
”Acum avem o dovadă puternică a faptului că retrovirusurile pot fi patogene”, a adăugat el.
Mare parte dintre aceste infecţii au apărut la primii oameni sau strămoşi apropiaţi, iar în prezent sunt „endogeni” şi sunt deţinuţi de mare parte dintre oameni.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: